Nagrađen Darko Prodan, čovjek koji je spasio drvnu industriju u Vrbovskom

Nagrađen Darko Prodan, čovjek koji je spasio drvnu industriju u Vrbovskom Nagrađen Darko Prodan, čovjek koji je spasio drvnu industriju u Vrbovskom
Darko Prodan Darko Prodan

Pogoni u Vrbovskom

Poduzetnik i vlasnik tvrtke "Cedar" iz Kastva Darko Prodan dobitnik je ovogodišnje Nagrade Grada Vrbovskog za životno djelo. Prodan je zamrle pogone vrbovštanske drvne industrije u pet godina podigao na razinu najvećih i najmodernijih dvoprerađivačkih pogona u Europi.

Na stečaj drvne industrije u Vrbovskom Grad je početkom desetljeća reagirao kupnjom poslovnih nekretnina i pokretanjem pilanske prerade u dijelu pogona, da bi potom novog vlasnika i kvalitetnog ulagača prepoznao u tvrtki "Cedar" iz Kastva i njezinom vlasniku Darku Prodanu

Za manje od pola desetljeća osmišljena je investicija vrijedna oko pola milijarde kuna, kojom su iznova pokrenuti veći i modernizirani pilanski kapaciteti te izgrađene nove sušare za bukovu rezanu građu. U krugu tvornice izgrađena su i nova kogeneracijska postrojenja te hale za proizvodnju peleta i lijepljenih ploča te uređen veliki robni terminal za otpremu proizvoda željeznicom.

Ulaganjima je u Vrbovskom iznova otvoreno 270 radnih mjesta. Veliki projekt prate teškoće oko nabave dovoljnih količina trupaca za preradu, a cjeloviti rezultat iznimnih ulaganja bit će vidljiv sredinom 2018. godine. Javlja Nenad Lučić:

Komentari