Nagrađena inovativnost i multidisciplinarnost - Asmir Gračanin

Nagrađena inovativnost i multidisciplinarnost - Asmir Gračanin

Asmir Gračanin u studiju Radio Rijeke (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

U znanosti je ponekad dobro slijediti ustaljena pravila, ali se često najbolje dogodi kad se izađe iz okvira. Već godinama Asmir Gračanin s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izlazi iz okvira u području kojim se bavi, a rezultat je godišnja državna Nagrada za znanost.

Asmir Gračanin s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u matičnoj ustanovi radi na projektu "Osobine ličnosti, emocionalni i socijalni procesi", a u međunarodnoj mreži znanstvenika koji su istraživali područje emocionalnog plakanja sudjelovao je u projektu "Tears / Suze". 

Više o projektu u kojem je istraživao emocionalno plakanje već smo pisali i govorili, podsjetite se ovdje.

Gračanin je "...izniman mladi znanstvenik uzevši u obzir broj, kvalitetu, relevantnost i međunarodnu prepoznatljivost njegovih znanstvenih radova.(...) To je dovelo do iznimno valjanih nalaza koji su nesumnjivo pridonijeli razumijevanju odrednica, načina iskazivanja i kontrole emocionalnih procesa, kao i njihovih posljedica kako za pojedinca tako i za njegovu okolinu", stoji u obrazloženju godišnje državne Nagrade za znanost za 2017. godinu.

Tijekom 2017. godine objavljeno je više njegovih radova u časopisima i dva poglavlja u knjigama istaknutih svjetskih izdavača - ali to su sada vidljivi rezultati višegodišnjeg rada i istraživanja tijekom kojih je, ističe se u obrazloženjima nagrada, razvijao inovativna metodološka rješenja i koristio multidisciplinarnost izvan uobičajenih okvira.

Krajem godine što je netom završila, osim državne nagrade primio je i godišnju nagradu Zaklade Sveučilišta u Rijeci u kategoriji društvenih i humanističkih znanosti. Kako Asmir Gračanin dolazi do inovativnih metodoloških rješenja i kako govori o multidisciplinarnosti govorio je u emisiji Akademskih kvarat ure, poslušajte:

Akademskih kvarat ure: Asmir Gračanin, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari