Nagrađivana predstava "Kolovoz u okrugu Osage" večeras gostuje u Zajcu

Nagrađivana predstava "Kolovoz u okrugu Osage" večeras gostuje u Zajcu Nagrađivana predstava "Kolovoz u okrugu Osage" večeras gostuje u Zajcu
Foto: GDK Gavella Foto: GDK Gavella
Foto: GDK Gavella Foto: GDK Gavella
Foto: GDK Gavella Foto: GDK Gavella
Foto: GDK Gavella Foto: GDK Gavella

Foto: GDK Gavella

Mnogostruko nagrađivana predstava, obiteljska drama "Kolovoz u okrugu Osage" Gradskoga dramskog kazališta "Gavella" iz Zagreba gostuje u HNK-u Ivana pl. Zajca večeras u 19 sati i 30 minuta. Riječ je o suvremenome tekstu praizvedenom na Broadwayu 2007., prema kojem je prije tri godine snimljen film.

Predstava je to redateljice Snježane Kilibarde prema tekstu suvremenoga američkog dramatičara i glumca Tracyja Lettsa, koji je upravo tim dramskim tekstom osvojio Pulitzerovu nagradu 2008. Djelo je praizvedeno na Broadwayu 2007., a prema njemu je 2013. snimljen i film, istoimena crnohumorna obiteljska drama Johna Wellsa (s Meryl Streep i Julijom Roberts u glavnim ulogama, nominiranima za Oscara).

Letts je oblikovao cinično duhovit i potresno tužan komad, u međuprostoru crne komedije i melodrame, izvrsnih dijaloga. Središnji lik drame dominantna je i nesretna Violet Weston, žena koja se u siromaštvu udala za sveučilišnoga profesora i pjesnika. Nakon pola stoljeća, djeca su otišla, on je alkoholičar, a ona se ubija tabletama. Obiteljska kriza vraća sve na okupljanje za stolom…

Za dojmljive i uvjerljive prijelaze teških stanja pomućenosti drogama i istupa bijesa majke Violet Weston, Anja Šovagović Despot od premijere u veljači 2015. dobila je već četiri nagrade za najbolju žensku ulogu.

U predstavi igraju još i Zoran GogićBojana Gregorić VejzovićJanko RakošAnja ĐurinovićAntonija Stanišić ŠperandaNela KocsisJelena MiholjevićDarko MilasHrvoje KlobučarLukrecija TudorRanko Zidarić i Đorđe Kukuljica.

Scenografkinja je Valentina Crnković, kostimografkinja Marita Ćopo, autori glazbe su Pavle Miholjević i Jura Ferina, a oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik.

Komentari