Najavljen 25. Međunarodni festival malih scena: evo što ćemo gledati!

Najavljen 25. Međunarodni festival malih scena: evo što ćemo gledati!

Foto: MFMS

Poznat je program 25. Međunarodnoga festivala malih scena Rijeka. Od 4. do 11. svibnja na programu će biti osam predstava iz Zagreba, Beograda, Trsta, Beča i Moskve, odakle u Rijeku dolazi slavno kazalište Vahtangov, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Festival otvara Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda predstavom "Tako je ako vam se tako čini" Luigija Pirandella u režiji Jagoša Markovića, s Predragom Ejdusom i Jelisavetom Sablić u glavnim ulogama, a zatim se predstavlja Slovensko stalno gledališče iz Trsta predstavom Petera Handkea "Lijepi dani u Aranjuezu" redatelja Igora Pisona.

Beogradski Atelje 212 i novosadsko Sterijino pozorje dolaze s predstavom Olge Dimitrijević "Moja ti" u režiji Aleksandra Milavića Dejvisa, u kojoj igraju glumačke dive poput Svetlane Bojković, Gorice Popović i Tanje Bošković. Slijedi Krležina drama "U agoniji" koju izvodi Beo art 2015 iz Beograda, u režiji Ane Đorđević

Na programu su i predstave "Divlja patka" Henrika Ibsena u režiji Mateje Koležnik i izvedbi kazališta Theater in der Josefstadt iz Beča te "Vrisak languste", prema drami "Memoir" kanadskoga dramatičara Johna Morrella o slavnoj glumici Sarah Bernhardt, u režiji Mihaila Citrinjaka i izvedbi poznatoga Teatra Vahtangov iz Moskve.

Zagrebački HNK dolazi s dvije predstave: "Tko pjeva zlo ne misli" u režiji Renea Medvešeka, napravljenu prema omiljenome istoimenom filmu Kreše Golika, sa Zrinkom Cvitešić, Dušanom Bućanom i Krešimirom Mikićem kao nositeljima glumačke podjele. Zadnjeg dana festivala izvest će i hit-predstavu "Ciganin, ali najljepši" po romanu Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana.

Tijekom proteklih 25 godina na Festivalu malih scena gostovala su neka od najvažnijih kazališnih redateljskih imena iz Europe, istaknuo je umjetnički ravnatelj festivala Nenad Šegvić i dodao kako su neke sadašnje svjetske kazališne zvijezde svoje početke i prve korake učinile upravo na ovome festivalu.

U svih dosadašnjih 25 festivala, uključujući i ovogodišnji, bilo je 248 predstava iz 22 zemlje Europe i SAD-a, rekao je riječki gradonačelnik Vojko ObersnelIzbornik festivala je Bojan Munjin, a u festivalskom žiriju su glumice Marija Sekelez iz Zagreba, Anita Mančić iz Beograda te Katarina Kocevska iz Skopja. 

U Galeriji Kortil bit će otvorena i izložba Borisa Bućana "Kazališni plakat". Rezervacije ulaznica počinju od 4., a prodaja od 18. travnja. Predstave će se igrati u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku, HNK-u Ivana pl. Zajca te u dvorani Filodrammatice. Organizatori festivala su HKD Teatar - Međunarodni festival malih scena i Grad Rijeka.

Komentari