Najavljena raznovrsna prva sezona Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

Najavljena raznovrsna prva sezona Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku

Ivan Šarar i Edvin Liverić o programu sezone Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku (Foto: HKD press)

Prvi put je najavljena nova sezona Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, a bit će iznimno bogata, raznovrsna i zanimljiva. Gledatelji će 2019./2020. moći uživati u mnoštvu novih i atraktivnih programa: suvremena francuska plesna scena, novi festival etno glazbe...

Uz već tradicionalne programe kao što su Jazz Time, Festival malih scena i Revija lutkarskih kazališta, mnogi termini bit će rezervirani za događanja u sklopu programa Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Hrvatski kulturni dom na Sušaku je od ove sezone kulturni centar grada Rijeke čiji je fokus na suvremenu umjetnost, a pokriva kazalište, suvremeni ples, glazbu, nezavisnu riječku scentu, te Galerijom Kortil i likovnost.

Ravnatelj Edvin Liverić istaknuo je da sezonu otvaraju u subotu 7. rujna gostujućom predstavom "Idemo uživo" Renea Bitorajca i Igora Mešina. Slijedi, 10. rujna, History Film Festival, a Liveriću je izuzetno drago da se dijelom taj festival nadovezuje na sto godina Bauhausa i na putujuću izložbu što će biti u Galeriji Kortil "bauhaus imaginista: collected research", nastalu u suradnji s Goethe Institutom.

Sezonu će do kraja ove godine obilježiti "EXIT četvrtkom", gostovanje niza predstava zagrebačkog Teatra EXIT, a prvi su na programu "Kauboji" 19. rujna.

Pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar je na konferenciji za novinare naglasio da je HKD u prvih šest mjeseci samostalnog rada zaradio više od 200 tisuća kuna vlastitih prihoda. Koprodukcije i svi strateški razlozi zbog kojih su osnovali ustanovu, zapravo su se nakon pola godine pokazali kao nešto što prirodno dolazi samo po sebi, zaključio je Šarar.

HKD će u 2020. godini imati još jednu vrlo važnu ulogu, a to je koordinacija svih volontera. U programu Rijeka 2020 sudjelovat će i sa Spring Forward festivalom koji će se održavati od 24. do 26. travnja. Tijekom ta tri dana publika će moći vidjeti 20 predstava suvremenog plesa s 80 umjetnika iz Europe, a na festival će doći i 20 producenata iz cijelog svijeta.

Program pogledajte u nastavku i poslušajte što ističu Liverić i Šarar:

Sezona u HKD-u na Sušaku, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari