Najsuvremenije metode liječenja u lovranskoj bolnici

Najsuvremenije metode liječenja u lovranskoj bolnici

Lovranska bolnica uz bok najmodernijim europskim centrima (Foto: Pixsell)

U lovranskoj Klinici za ortopediju primjenjuje se najnovija metoda zamjene inficiranih umjetnih zglobova protokolom kratkog intervala, čime se bitno smanjuje razdoblje liječenja pacijenata.

U klinici ističu da prvi u Hrvatskoj primjenjuju novu metodu u liječenju periprotetičke infekcije, jedne od najtežih komplikacija ugradnje umjetnih zglobova, kojoj je izloženo do pet posto pacijenata.

Do sada su oni bili osuđeni na operativno liječenje koje je podrazumijevalo vađenje endoproteze, dugotrajno antibiotsko liječenje i ugradnju nove endoproteze nakon smirivanja znakova upale, što je često znalo trajati i godinu dana.

Prema podacima iz europskog registra, prosječno vrijeme između vađenja i ponovne ugradnje endoproteze u slučaju infekcija je 2000. godine iznosilo sedam mjeseci, dok je danas to vrijeme tri tjedna, objašnjava Tomislav Mađerić, voditelj Odjela za koštane infekcije u lovranskoj Klinici za ortopediju.

Zamjena inficiranog umjetnog zgloba kratkim intervalom moguća je jedino ako je adekvatno identificiran uzročnik nastanka bolesti te započeta kirurška i antibiotska terapija.

Ako se nova endoproteza ranije ugradi, brži je funkcionalni oporavak bolesnika i on se brže vraća svakodnevnim aktivnostima, navodi Mađerović koji je edukaciju o novoj metodi liječenja stekao u prestižnim europskim ortopedskim centrima u Berlinu, Hamburgu, Londonu i Parizu.

U suradnji sa Zavodom za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, u lovranskoj je bolnici uvedena i nova metoda identifikacije uzročnika infekcije umjetnih zglobova, tzv. sonifikacija.

U lovranskoj bolnici navedeni protokol liječenja postaje standard, čime se svrstavaju u mali broj europskih centara u kojima se obavljaju tako visokodiferencirani i subspecijalizirani operacijski zahvati.

Komentari