Najveći vodostaj u povijesti: u Bakru rekordna visina morske razine

Najveći vodostaj u povijesti: u Bakru rekordna visina morske razine Najveći vodostaj u povijesti: u Bakru rekordna visina morske razine
Foto: Geofizički odsjek PMF-a Foto: Geofizički odsjek PMF-a
Foto: Geofizički odsjek PMF-a Foto: Geofizički odsjek PMF-a

Bakar (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Na Mareografskoj postaji u Bakru u ponedjeljak, 29. listopada, zabilježen je u 21:25 vodostaj koji za 127 cm premašuje srednju morsku razinu. To je najveći vodostaj zabilježen od 1929. godine, kad je utemeljena postaja u Bakru.

Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini, ističu iz Geofizičkog odsjeka PMF-a. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržavale brzo podizanje morske razine. Još jedan mogući čimbenik su stojni valovi Jadranskog mora, koji su mogli biti pobuđeni prije opaženog maksimuma i tako mu pridonijeti, ali o njihovoj važnosti znat ćemo više nakon što se provede detaljna analiza.

Pojavi rekordno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko 3 mm/god, zaključuju iz Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Komentari