Nakon ledene avanture, Hrvoje Jurić biciklom ide od Londona do Istanbula

Nakon ledene avanture, Hrvoje Jurić biciklom ide od Londona do Istanbula

Foto: Hrvoje Jurić (privatni album)

Biciklist, avanturist iz Đakova Hrvoje Jurić prošle je zime na dva kotača proputovao od juga do sjevera Norveške, po snijegu i ledu. Uskoro se sprema na humanitarno putovanje od Londona do Istanbula biciklom u 20 dana.

Diljem Hrvatske Đakovčanin Hrvoje Jurić predstavlja svoju biciklističku priču o putovanju Cestom leda do kraja svijeta. O svojim pustolovinama piše putopise, a da bi nam ispričao kako mu je bilo te što planira, došao je i do našega studija. Biciklom, naravno. I zanimljivo je čuti kako je od mladića koji o biciklima ne zna ništa i ne zanimaju ga, došao do onoga što na dva kotača obilazi svijet. 

Hrvojeva biciklistička priča počinje u kolovozu 2011. godine, kada je kao 24-godišnjak nezadovoljan životom odlučio nešto promijeniti, napraviti radikalan rez. Na prastarom, već otpisanom biciklu odlučio je prijeći put od Đakova do Pule i natrag. Za to mu je trebalo više od 20 dana i shvatio je da, nakon života u četiri zida svoje sobe, zapravo želi putovati svijetom i da ga to ispunjava.

Godišnje prelazi više od 20 tisuća kilometara biciklom, ali kilometri nisu važni, kaže Hrvoje. Važno je iskustvo - ljudi, događaji, ono što dobijete putujući. Tako je u pravoj ledenoj avanturi od Osla na jugu Norveške do Nordkappa, najsjevernije "turističke" kopnene točke Europe doživio neka od najljepših i najtežih iskustava u životu.

Prešao je oko 2400 kilometara u teškim uvjetima, kako sam kaže, u surovoj realnosti. Na cesti je bio između 10 i 15 sati dnevno, prelazeći po 60 ili 70 kilometara. Tom cestom, jedinom koja spaja jug i sjever Norveške, svakoga dana vozi tisuću kamiona, zaleđena je i pod snijegom. Stoga je Hrvoje na svojem biciklu imao posebne gume - čavlerice i čak 25 kilograma opreme. Tu je avanturu uspješno odradio i već sprema novu.

U 20 dana Hrvoje Jurić bicikl će voziti od Londona do Istanbula. Bit će to humanitarno putovanje u kojem će prikupljati novac za udovice. Do novca će pokušati doći crowdfunding kampanjom "prodajući" svaki dan svojeg putovanja različitim sponzorima. Uključiti se mogu svi zainteresirani, donirati se može i po jednu jedinu kunu. Poslušajte što je sve o dosadašnjim avanturama i planovima za budućnost našoj Gloriji Fabijanić Jelović ispričao Hrvoje Jurić:

Komentari