Napokon pronađen novac: uskoro niče studentski dom u Kampusu

Napokon pronađen novac: uskoro niče studentski dom u Kampusu Napokon pronađen novac: uskoro niče studentski dom u Kampusu
Šikara će za koji mjesec postati veliko gradilište (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka) Šikara će za koji mjesec postati veliko gradilište (Foto: Boris Kanazir/Radio Rijeka)
U prvoj fazi gradit će se paviljoni 1, 2 i 4 U prvoj fazi gradit će se paviljoni 1, 2 i 4
Kada sve bude gotovo, ovako će izgledati Kampus i sveučilišna bolnica - još uvijek daleka budućnost Kada sve bude gotovo, ovako će izgledati Kampus i sveučilišna bolnica - još uvijek daleka budućnost

Kampus će zaživjeti u pravom smislu tek kada se izgradi smještaj

Studentski dom u Sveučilišnom kampusu na Trsatu napokon će se početi graditi. Razlog višegodišnjeg kašnjenja je nedostatak novca, a pronađeno rješenje su strukturni fondovi Europske unije. Prva tri paviljona bit će gotova do ljeta 2016., kada Rijeka i Zagreb ugošćuju Europske sveučilišne igre.

Za prvu fazu izgradnje studentskoga smještaja u Kampusu, odnosno tri od desetak planiranih paviljona, osigurano je 110 milijuna kuna iz strukturnih fondova Europske unije. Put do novca bio je dug i težak, kaže rektor Pero Lučin. Tri sastava hrvatske vlade nisu uspjevala pronaći sredstva za dovršetak prve faze izgradnje riječkoga Kampusa i tek sada, nakon što je više od pet godina projekt studentskih paviljona bio spreman, gradnja samo što nije počela.

Paviljoni kao burobrani - otporni na udare vjetra: Niti jedna od četiri nove i dvije obnovljene zgrade u Kampusu nije ostala netaknuta kada je, proteklih zima, u Rijeci puhala orkanska bura. Letjeli su dijelovi fasade i krovovi, pucala stakla, ledile se cijevi... Stvari bi se trebale mijenjati kako Kampus bude rastao, smatra rektor Pero Lučin. "Iz prve faze naučili smo lekciju i paviljoni su projektirani tako da bura za njih ne bi trebala biti problem", kaže Lučin i dodaje da će novi objekti koji će se nizati iza studentskoga restorana od naleta bure značajno zaštititi tu zgradu prepoznatljivu po velikim staklenim površinama.

Do sredine listopada znat će se izvođač radova. U tijeku je detaljan pregled dokumentacije, ukupno 12 tisuća stranica, koju je dostavilo osam ponuđača. Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora o gradnji s odabranim izvođačem, a bageri i dizalice na odavno otvorenom gradilištu iza i pored studentskoga restorana "Kampus" trebali bi se pojaviti u prosincu ove ili siječnju sljedeće godine.

U tri paviljona moći će se smjestiti 650 osoba - studenata i profesora u programima mobilnosti. Tako će se udvostručiti trenutni smještajni kapacitet Sveučilišta u Rijeci. Zgrade će imati pet etaža, sobe će uglavnom biti dvokrevetne, a u jednome od paviljona bit će i upravne prostorije Studentskoga centra te praonica rublja.

Sada više nema odgoda i pomaka - studentski dom u Kampusu mora biti dovršen do svibnja 2016., dva mjeseca prije početka trećih Europskih sveučilišnih igara kojima su domaćini Rijeka i Zagreb. Od ukupno pet tisuća studenata sportaša iz cijele Europe, u Rijeci ih se očekuje oko tisuću. Za dobivanje domaćinstva Europske univerzijade, najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj, posebno je zaslužan riječki dio ekipe, napominje Lučin.

Izmjene zbog energetske učinkovitosti      Dok se pokušavalo doći do novca za izgradnju studentskoga smještaja, promijenili su se propisi vezani za energetsku učinkovitost građevina. Tako su se i projektirani paviljoni morali ponešto izmijeniti, kako bi se uskladili s novim zahtjevima. Jasno je da je i taj posao nešto koštao, no prema Lučinovim riječima, u danjašnjem se svijetu posebna pažnja daje upravo očuvanju energije.

Usporedno s izgradnjom prvih triju paviljona, projektirat će se i preostalih šest do osam objekata studentskoga smještaja. Riječkom i osječkom sveučilištu za pripremu dokumentacije Europska investicijska banka donirala je dva milijuna eura. Ako sve bude po planu, i druga faza izgradnje studentskoga doma mogla bi početi do kraja sljedeće godine.

Već je godinama za izgradnju potpuno spreman i projekt društveno-kulturnoga centra u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, no i za njega nedostaje novca. Rektor Lučin nada se da bi mogao postići dogovor o financiranju s Vladom, a sigurno je da će, kada se izgrade paviljoni, i potreba za takvim objektom biti puno veća. Iako polako, stvari se kreću i studentski grad na Trsatu sve će više nalikovati europskim i svjetskim sveučilišnim kampusima.

Komentari