Narcisi - simbol nade oboljelih od raka dojke

Narcisi - simbol nade oboljelih od raka dojke Narcisi - simbol nade oboljelih od raka dojke
Ispod Radio Rijeke, u pasažima pred Robnim kućama, na štandu pred gradskim poglavarstvom kupite narcis i podržite ''Nadu'' (Foto: Lea Domijan Fišter/Radio Rijeka) Ispod Radio Rijeke, u pasažima pred Robnim kućama, na štandu pred gradskim poglavarstvom kupite narcis i podržite ''Nadu'' (Foto: Lea Domijan Fišter/Radio Rijeka)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Cvijet nade (Foto: FreeDigitalPhotos.net)

Dan narcisa je dan kada se u mjestima diljem Hrvatske prodaju narcisi, a prihod je namijenjen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. U Rijeci humanitarnu akciju organizirala je Udruga žena operiranih dojki ''Nada'', a narcise su prodavale simbolično, jedan narcis za jednu kunu.

Prvi Dan narcisa u Hrvatskoj je održan 5. travnja 1997. Prošle godine akcija je održana u više od 30 hrvatskih gradova. Novcem koji je prošle godine prikupljen tijekom Dana narcisa u Rijeci kupljen je ultrazvučni aparat, vrijedan 189 tisuća kuna, koji omogućava brzu dijagnostiku tumora dojke. Riječ je o uređaju kojim se bitno skraćuje čekanje dijagnoze. Pacijentica ju sada može doznati u jednom danu. UTZ aparat s linearnom sondom omogućuje postavljanje dijagnoze svih palpabilnih promjena dojki te ultrazvučnu biopsiju sumnjivih lezija dojke širokom iglom.

Sredstva što su danas prikupljena na riječkom Korzu namijenjena su nabavci sonde za UTZ aparat namijenjen hitnoj službi KBC Sušak i za rad Udruge Nada. Program što je trebao biti održan na Korzu otkazan je zbog kiše, ali kupnjom narcisa svejedno se moglo pomoći da se skupi 37 tisuća kuna za sondu. Poslušajte izjavu predsjednice udruge Nada Katherine Trinajstić: 

Komentari