Nas od ponavljanja glava ne boli, a slušate li vi savjete?

Nas od ponavljanja glava ne boli, a slušate li vi savjete?

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Ljeto je stiglo naglo i s visokim temperaturama, a i noći su tople i sparne. Prvi toplinski val zahvatio je cijelu Hrvatsku i treba biti oprezan zbog vrućine - ako je moguće ne izlaziti između 10 i 17 sati, piti najmanje 2 litre vode dnevno, a ako izlazimo staviti kapu ili šešir i sunčane naočale.

Prvi i osnovni savjet liječnika je da za vrijeme velikih vrućina što više izbjegavamo boravak na otvorenom i da se držimo hlada. Ako izlazimo treba obući prozračnu, svjetlu odjeću od pamuka ili lana i namazati kožu kremom za sunčanje. Treba imati na umu da je krema što kvalitetnija te da one lanjske "gube" zaštitni faktor.

Posebno treba zaštiti djecu jer su ona najosjetljivija, pa se čak i iza 17 sati ne smiju izravno izlagati suncu. Glavu obavezno zaštititi kapicom i prije izlaska dijete namazati zaštitnom kremom. I djeca trebaju piti češće, u manjim količinama, vodu ili nezaslađeni čaj.

Starije osobe i kronični bolesnici, posebice sa srčanim tegobama ili visokim krvnim tlakom te dijabetičari teško podnose vrućine koje im mogu ugroziti zdravlje. Savjetuje im se, osim ostalog, da redovito uzimaju terapiju, piju puno vode, jedu laganu hranu s dosta voća i povrća, a kod ulaska u more neka paze da ne idu naglo iz zagrijanog u hladnu vodu, nego postepeno i u primjereno vrijeme.

Ako smo u zatvorenom tijekom dana treba zamračiti prostorije, klima uređaje podesiti temperaturu samo četiri (4!) stupnja nižu od vanjske, a rano ujutro i noću prozračivati prostor.

Poslušajte što smo doznali od Svjetlane Gašparović Babić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ:

Komentari