"Naše nasilje i vaše nasilje" - predstava od koje "zazire riječka publika"

"Naše nasilje i vaše nasilje" - predstava od koje "zazire riječka publika" "Naše nasilje i vaše nasilje" - predstava od koje "zazire riječka publika"
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka

Isječak iz predstave (Foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Kontroverzna predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", već igrana u Beču, Berlinu, Sarajevu, Ljubljani, ali zabranjivana u Poljskoj, hrvatsku i riječku premijeru imat će u utorak, 22. studenoga, u HKD-u na Sušaku.

S obzirom na različite reakcije ne bi iznenadilo da će biti i onih koji će u Rijeci tražiti njezino skidanje s repertoara, iako za sada nema izravnih prijetnji, istaknuo je dramaturg predstave Marin Blažević. Autor projekta Oliver Frljić, zbog, kažu, zdravstvenih razloga, nije prisustvovao današnjoj konferenciji za novinare, uz nadu da će se do riječke premijere oporaviti. Na predstavu o Europi zatečenoj izbjegličkom krizom Blažević poziva publiku i najavljuje je ju kao prvi obračun s politikom Donalda Trumpa"Pozivamo sve one koji su šokirani pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, s obzirom da je jedna od predizbornih najava bila da će uvesti zabranu imigriranja pripadnika muslimanske vjere u SAD, da dođu i pogledaju ovu predstavu jer je ona na neki način najavila ono što se dogodilo u SAD-u, a što se već u mnogim europskim državama moglo naslutiti. Poveznica je ta što je zapravo čitava kriza u Europi postala kritična upravo zbog etničke pripadnosti onih koji su izbjeglice", naglasio je Blažević i dodao da je predstava dosad izazvala mnoge reakcije te da i sad, pred riječkom izvedbom, izaziva zazor.

Naime, protiv predstave su, nakon izvedbe u Poljskoj podignute i kaznene prijave zbog vrijeđanja vjerskih i nacionalnih osjećaja, u austrijskim i njemačkim medijima objavljene su brojne vrlo negativne kritike a, s druge strane, nemalo je onih koji su oduševljeni predstavom i smatraju je vrhuncem Frljićeva kazališnog djelovanja. Blažević je rekao da se predstava postavlja u riječkome HNK u nastojanju da se ono sagledava u punom smislu kao narodno, odnosno da se repertoar mora sastojati ne samo od nacionalno reprezentativnih djela, nego i od djela različitih političkih, ideoloških i umjetničkih usmjerenja, za različite grupacije gledatelja. Predstavu "Naše nasilje i vaše nasilje" ocijenio je jednom od trenutno najkontroverzijih u Europi. 

Obnašateljica dužnosti ravnateljice Hrvatske drame riječkoga HNK Jelena Kovačić istaknula je da je važno da se predstava izvede u Rijeci kako bi ovdašnja kazališna publika mogla vidjeti što je u njoj kontroverzno. Nakon svake izvedbe organizirat će se razgovor s glumcima-izvođačima i drugima iz autorskog tima, rekla je. "U predstavi se govori o odnosu Bliskog istoka i europske te američke kulture, a o njoj se stvara niz predrasuda prije nego se uopće pogleda", dodaje. Glumica Nika Mišković rekla je da se u radu s Frljićem ne stvara teatar, nego se bavi društvenim simptomima. "Želimo upozoriti na probleme u sustavu i dekonstruirati ga. Mi nismo vaši prijatelji na sceni, tu smo da vas razbudimo i potaknemo na razmišljanje", kazala je.

Uz nju u predstavu nastupaju glumci riječkoga HNK i Slovenskog mladinskog gledališča Dean Krivačić, Jerko Marčić, Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Drago Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Scenograf je Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Predstava je nastala u međunarodnoj kooprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer iz Njemačke, Wiener Festwochen iz Austrije, Slovenskog mladinskog gledališča iz Slovenije, Kunstfest Weimar  iz Njemačka, Zürcher Theater Spektakel iz Švicarske i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz BiH.

Poslušajte izjavu Marina Blaževića:

 

Komentari