Nasilje među mladima sve je češće: ucjene i napadi nisu ljubav!

Nasilje među mladima sve je češće: ucjene i napadi nisu ljubav!

Dan ružičastih majica (Foto: Marijana Smokvina)

Dan je ružičastih majica i nacionalni Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Nažalost, ima ga previše i u ljubavnim vezama. Istraživanja pokazuju da je čak dvije trećine mladih u vezama izloženo nekom obliku nasilja.

Mladi u tinejdžersko i adolescentsko doba sklapaju prve ljubavne veze, u tome nemaju iskustava, nemaju vještina i jako je bitno kakva će prva iskustva steći, rekla je u programu Radija Rijeke psihologinja Tamara Žakula Desnica. No većina mladih u tim prvim romantičnim vezama doživljava i istovremeno i čini nasilje, pokazuju rezultati istraživanja Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje rađenog na 4 tisuće i 400 ispitanika u Hrvatskoj.

Među 17-godišnjacima je 63 posto bilo u vezi u proteklih 6 mjeseci, 93 posto mladih je izjavilo da je počinilo nasilje, a 87 posto mladih da je doživjelo nasilje u tom periodu. Najčešće je tu riječ o psihološkom nasilju i emotivnim ucjenama, ispadima ljubomore, kontrola partnera. "U tome, kao i u činjenju fizičkog nasilja, prednjače djevojke, dok u seksualnom nasilju prednjače mladići", kaže Žakula Desnica te dodaje kako je bitno da mladi znaju prepoznati što je to kvalitetna veza, što se može, a što se ne bi smjelo podnositi. "Opasno je što mnogi mladi ljubomoru doživljavaju kao znak ljubavi, što svakako nije, već je oblik manipulacije i kontrole", govori psihologinja, ravnateljica Dječjeg doma Tić.

Mladi koji imaju sniženo samopouzdanje, lošiju sliku o sebi, koji nisu naučili iskazivati vlastite osjećaje i potrebe su u većem riziku da čine i doživljavaju nasilje. Veliki rizik su i nasilni odnosi i obrasci unutar obitelji. Važno je i da mladi osvijeste posljedice objava na internetskim društvenim mrežama. Riječ je o informacijama koje su javne i može ih vidjeti veliki broj ljudi, i ako ne pogoduju partneru ili partnerici, također se smatraju nasiljem.

Obzirom na veliku tamnu brojku ovakvih oblika nasilja, edukacija je ključna i za povećanje spremnosti na traženje pomoći i ne toleriranje nasilja, rekla je Tamara Žakula Desnica, koja je za srednjoškolce zajedno s Ingrid Mavrić i Linom Debelić u sklopu "Rijeke psihologije" održala radionicu o nasilju u mladenačkim vezama.

Poslušajte razgovor u emisiji "Tris":

Komentari