Natječaj PPMHP-a: Venucci kao inspiracija za fotografe i literate

Natječaj PPMHP-a: Venucci kao inspiracija za fotografe i literate

Detalj slike kojom je Venucci zabilježio pogled na Trg sv. Barbare. cijelu sliku pogledajte na izložbi u PPMHP (Foto: PPMHP)

Uz izložbu "Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina" Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira literarni i fotografski natječaj "Venuccijeva Rijeka". Gledajte Rijeku Venuccijevim pogledom i fotografirajte, pišite, igrajte se ljetnog istraživača grada…

Romolo Venucci (1903. – 1976.) je pedesetgodišnjim djelovanjem kao slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar, likovni pedagog, aktivni član umjetničkih udruženja i Talijanske zajednice te jedan od osnivača Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Rijeci, imao vodeće mjesto na riječkoj umjetničkoj, likovnoj i društvenoj sceni 20. stoljeća. U PPMHP do 14. rujna postavljena je izložba njegovih radova iz fundusa Muzeja. 

Veliki dio Venuccijevog opusa posvećen je Rijeci, a ta djela, osim umjetničkog imaju i, zbog stalnih promjena Rijeke, izrazit dokumentarni karakter. Muzej poziva posjetitelje da gledaju slike, prepoznaju motive i smjeste ih u suvremeno tkivo grada.

Natječaj nema ograničenja što se amatera i profesionalaca tiče. Važno je ispunit prijavnicu koju možete preuzeti ovdje i radove poslati do 3. rujna. 

Izazov za fotografe je da snime iste motive s Venuccijevih slika i to što bliže pozicijama s kojih ih je i slikar naslikao – samo motive slika koji su izloženi na izložbi "Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina". Fotografije treba i imenovati istim nazivom!

Sudionici literarnog natječaja trebaju napisati svoju ili riječku priču potaknutu umjetničkim ili dokumentarnim istih tih likovnih motiva kojima se moraju baviti i fotografi.  Više o uvjetima natječaja i temama kojima se možete baviti možete doznati ovdje.

Radove će ocjenjivati žiri čiji članovi još nisu objavljeni, a izabrani radovi bit će objavljeni u online katalogu na internetskim stranicama Muzeja i izloženi 6. rujna. Glavna nagrada je godišnja besplatna ulaznica na sve muzejske sadržaje.

Komentari