Nautičari: srpanjski pad od samo 25 posto, promjena strukture gostiju

Nautičari: srpanjski pad od samo 25 posto, promjena strukture gostiju

Pogled na marinu Veruda (Foto: Srećko Niketić / Pixsell)

Kako sezona odmiče, hrvatska nautika bilježi sve bolje rezultate, naročito u srpnju, priopćili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore. Ako isključimo podatke o mini kruzerima, ukupan pad od početka godine je 59 posto, dok je u sedmom mjesecu samo 25 posto. Promijenila se struktura gostiju.

"Promjene u strukturi gostiju su velike, na području Šibenika su praktički nestali Amerikanci, Englezi, Francuzi i Skandinavci, ali su zato puno više odradili Hrvati, Slovenci, Austrijanci i Nijemci. Sjeverni Jadran ima najmanji gubitak, a što idemo južnije to je stanje teže. Dubrovnik je totalno odsječen. Tu je opet isti nazivnik – avioni", pojasnio je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter Hrvatske gospodarske komore.

Ukupan broj čarter gostiju pao je za 65 posto. Pad u sjevernijim marinama, kao što su Punat ili Veruda, je na razini od 54 posto, dok Dubrovnik ili Agana imaju pad od 85 posto. Srednja Dalmacija, znači Šibenik i Zadar, drže se na 45 posto lanjskog prometa.

Od početka godine do 30. srpnja zabilježeno je 28.400 stranih jahti i brodica, što je 67 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Kod jahti duljih od 20 metara bilježe se još bolji rezultati - 83 posto u odnosu na 2019. godinu. 

S druge strane, u kategoriji malih brodova za višednevna kružna putovanja zabilježen je pad od gotovo 95 posto.

Što se razvoja situacija tiče, Klisović je oprezno optimističan: "Najave za kolovoz i jesen su prihvatljive, ukoliko ne bude više situacija kao što je ova s Nizozemcima koji su nas stavili na narančastu listu. Sve je to u kategoriji pada, ali je sigurno bolje nego što smo se pribojavali", zaključio je.

Komentari