Nemojte postati šećeraš!

Nemojte postati šećeraš! Nemojte postati šećeraš!
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka
Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka

Jednostavno je izmjeriti razinu šećera u krvi (Foto: Biserka Belić / Radio Rijeka)

Svjetski dan dijabetesa, 14. studeni, važan je ako se zna da od te bolesti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih sedam sekundi umire jedan bolesnik, a preko 40 posto osoba ni ne zna da su oboljeli.

Dijabetes je kronična bolest čije posljedice mogu biti invalidnosti i komplikacije kao što su srčani i moždani udar, oštećenje bubrega, živaca i vida. Najčešći simptomi bolesti su učestala žeđ, pojačani apetit, ali i gubitak težine, umor, trnci u šakama ili stopalima te sporo zacjeljivanje rana.

Gotovo svaka druga osoba koja ima povišenu razinu šećera u krvi to ni ne zna jer, tumači Milana Vignjević iz riječke Udruge dijabetičara ''Mellitus'', dijabetes ne boli. Raste broj novootkrivenih dijabetičara, posebno među mladima. Okidači koji pridonose razvoju bolesti su ubrzani način života, nepravilna prehrana i stres.

Dakle - preporuka je zdrava prehrana i 30 minuta kretanja dnevno, što smanjuje rizik od nastanka dijabetesa i do 40 posto. Budući da je stres jedan od uzroka bolesti treba što češće činiti ono što nas veseli i opušta. Izmjeriti razinu šećera u krvi danas je vrlo jednostavno, a nalaz je gotov za nekoliko sekundi. Činite to redovito da bi na vrijeme spriječili ili dijagnosticirali šećernu bolest koja, ako se zapusti, ima trajne posljedice. 

U povodu Dana dijabetesa riječka udruga ''Mellitus'' na Korzu, u suradnji sa studentima medicine, danas je građanima mjerila visinu tkala i razinu šećera u krvi, uz savjete o zdravoj prehrani i važnosti kretanja. Kakvi su bili rezultati mjerenja zabilježila je Biserka Belić: 

Komentari