"Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna" na riječkom Korzu

"Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna" na riječkom Korzu "Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna" na riječkom Korzu
Nije vam jasno? Potražite neki od materijala (Foto: Lea Domijan Fišter) Nije vam jasno? Potražite neki od materijala (Foto: Lea Domijan Fišter)

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Na riječkome Korzu održana je akcija "Neravnopravnost ne smije ostati poslovna tajna". S okupljenim građanima i osobama iz javnog života aktivisti i aktivistice su razgovarali o ravnopravnosti spolova pri zapošljavanju te plaćama muškaraca i žena na istim poslovima.

Još uvijek malobrojni građani prepoznaju diskriminaciju temeljem spola pa je i mali broj predmeta na sudovima vezan uz tu vrstu diskriminacije. Stoga je kao jedna od aktivnosti kampanje podrške ravnopravnosti spolova provedena edukacija sutkinja i sudaca te županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova.

Osmišljena je i kampanja protiv neravnopravnosti na poslu temeljem spola. Projekt je financiran novcem Europske unije, a kampanja je počela na međunarodni Dan žena u Zagrebu. Mjesec dana provode se aktivnosti koje uključuju postavljanje edukativnih plakata u vozilima javnog prijevoza, komunikaciju s građankama i građanima te emitiranje spotova u programima hrvatskih radijskih postaja.

Savjetnica u Uredu za ravnopravnopst spolova Tamara Šterk je rekla da je ova kampanja, ne bez razloga, vezana uz tržište rada, jer se tamo najčešće događa diskriminacija temeljem spola.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je prokomentirao da su većina njegovih najbližih suradnica žene te i da u Gradu Rijeci, gradskim komunalnim društvima i ustanovama nema problema te vrste. No, svjestan je da se akcije moraju provoditi dok posvuda svi ne postanu ravnopravni. Poslušajte:

Komentari