Neuspješan prvi pokušaj konstituiranja Skupštine PGŽ, nedostajao jedan glas

Neuspješan prvi pokušaj konstituiranja Skupštine PGŽ, nedostajao jedan glas

Foto: PGŽ

Nije uspio prvi pokušaj konstituiranja Skupštine Primorsko-goranske županije. Zapelo je na izboru predsjednika Skupštine, a pobjednička koalicija SDP-PGS-IDS-HSU-HSS na tu je poziciju predložila Lorisa Raka.

Županijska skupština Primorsko-goranske županije na danas održanoj sjednici u opatijskom hotelu Royal nije konstituirana. Naime, sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi da bi se predstavničko tijelo konstituiralo mora se izabrati predsjednik i potpredsjednici Skupštine.

Koalicija stranaka predvođenih SDP-om koja je na izborima osvojila najviše, 17 mandata, jedina je izišla s prijedlogom kandidata te nominirala za predsjednika Skupštine Lorisa Raka iz SDP-a. Taj prijedlog nije dobio potrebnu apsolutnu većinu glasova. Podršku prijedlogu dalo je 20 od 41 člana Županijske skupštine, sedam ih je bilo protiv, a 14 suzdržanih pa prijedlog nije prošao.

Nova konstituirajuća sjednica Županijske skupštine sazvana je za 8. srpnja. Inače, današnja sjednica započela je izborom Mandatnog odbora gdje je, većinom glasova za predsjednika izabran Srđan Srdoč. Sjednicom je predsjedavao Darijo Vasilić, s kandidacijske liste koja je osvojila najveći broj glasova. lzvješće Mandatne komisije i verifikacija mandata članova Županijske skupštine jednoglasno je prihvaćena, a svi članovi Skupštine položili su  svečanu prisegu.

Po završetku sjednice župan Zlatko Komadina izrazio je žaljenje što Županijska skupština nije konstituirana i to samo zbog jednog glasa koji je nedostajao za izbor predsjednika. „No, valjda je to tako. Puno je novih lista i novih ljudi. Za tri tjedna je dogovorena nova sjednica te se nadam da će sljedeća Skupština biti uspješnija. Ugodno sam iznenađen listom Ive Rinčić, koji su podržali prijedlog za izbor predsjednika Skupštine, mislim da su pokazali konstruktivnost i da žele da skupština funkcionira te vjerujem kako će takav stav iskazati i na sljedećoj sjednici“ rekao je župan.

Poslušajte izjave Zlatka Komadine i Darija Vasilića:

Dario Vasilić nakon prve Skupštine PGŽ, pripremio Josip Krmpotić

Komadina o skupštini, pripremio Josip Krmpotić

Komentari