Nevera s Kvarnera: oštećen Lungomare, u Rijeci poplavljena riva

Nevera s Kvarnera: oštećen Lungomare, u Rijeci poplavljena riva Nevera s Kvarnera: oštećen Lungomare, u Rijeci poplavljena riva
Volosko (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka) Volosko (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka)
Volosko obišao gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i zapovjednik opatijskih vatrogasaca Gordan Filinić (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka) Volosko obišao gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i zapovjednik opatijskih vatrogasaca Gordan Filinić (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka)
Preluk - građevni materijal s obližnjeg gradilišta hotelskog kompleksa Costabella (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka) Preluk - građevni materijal s obližnjeg gradilišta hotelskog kompleksa Costabella (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka)
Jako jugo u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell) Jako jugo u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)
Jako jugo u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell) Jako jugo u Opatiji (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)
Oluja svih oluja nad Opatijom (Foto: Eduard Kišić) Oluja svih oluja nad Opatijom (Foto: Eduard Kišić)
Jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena riva i ulice oko tržnice (Foto: Goran Kovačić / Pixsell) Jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena riva i ulice oko tržnice (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell
Foto: Goran Kovačić / Pixsell Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Lungomare između Ičića i Ike (Foto: Eduard Kišić / HR Radio Rijeka)

Orkansko jugo i jaka kiša prouzročili su brojne probleme na moru i uz obalu. Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru doznajemo da je jutros na Iloviku pronađen čovjek koji je sinoć nestao sa Silbe, a još se traga za jednim surferom nestalim na moru kod Umaga.

Riječki vatogasci jutros su intervenirali zbog stabla koje je palo na vozilo na Trsatu u ulici Franje Matkovića, a tijekom noći su sve ekipe bile na terenu, rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance.

Nevrijeme koje je pogodilo našu županiju prouzročilo je niz poteškoća kako u cestovnom, tako i u pomorskom prometu, javlja Županijski centar 112. Bilježi se veći broj intervencija vatrogasnih postrojbi Rijeke, Opatije, Crikvenice, Krka i Malog Lošinja na uklanjanju srušenih stabala, ispumpavanja prostora i drugih tehničkih intervencija. Zbog srušenih stabala i niza odrona znatan broj intervencija bilježe i cestarske službe.  

Zadarska Pomorska policija pronašla je u utorak oko 8 sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, neozlijeđenog 54-godišnjaka, čiji je nestanak prijavljen noćas. Policijska uprava zadarska zaprimila je oko 1 sat dojavu iz Lučke kapetanije Zadar o nestanku 54-godišnjaka na otoku Silba, a koji je tijekom jučerašnjeg dana otišao obići svoje brodove u uvali Smardeča na Silbi. U potragu se uključila pomorska policija, lučka kapetanija i mještani Silbe. Jutros oko 8 sati na otočiću Kozjak, između Ilovika i Lošinja, članovi posade službenog plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, pronašli su neozlijeđenog 54-godišnjaka. priopćeno je iz zadarske PU. (Hina) 

Jako jugo jučer je puhalo i do 110 kilometara na sat, a kiša je stvarala probleme na cijelom Jadranu. Otoci su bili odsječeni od kopna jer su u prekidu bile gotovo sve trajektne, brodske i katamaranske linije. Izdano je crveno i narančasto upozorenje, a na udaru su najviše bili Istra, Kvarner, Gorski kotar i jug Hrvatske.

Količina oborine u protekla 24 sata izmjerena u 7 sati u Rijeci iznosi 35 litara po četvornom metru, u Pazinu je palo 70 litara, u Delnicama 30, a u Pargu kod Čabra 39 litara po četvornom metru. U Rijeci je jako jugo podiglo razinu mora, poplavljena je riva i ulice oko tržnice.

Na riječkom podučju jutros su još uvijek u prekidu katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka i Novalja - Rab - Rijeka te brodska linija Mali Lošinj – Unije – Susak.

No vremenske prilike danas bi se trebale postupno poboljšati. Za Kvarner, Istru, Gorski kotar i Liku najavljeno je promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, u prvom dijelu dana lokalno i obilnijom, a navečer i u noći postupno smanjenje naoblake. Umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar, ujutro ponegdje s olujnim udarima, prema kraju dana će slabjeti.

Zastoj je i u željezničkom prometu - međunarodni vlak iz Ljubljane za Rijeku jutros kasni jer je kod Šapjana na prugu palo stablo.

Za surferom traga dvadesetak ljudi; podignuti i dronovi

U utorak ujutro nastavljena je potraga za slovenskim surferom koji je u ponedjeljak nestao na moru nedaleko svjetionika u Savudriji nakon što je, zajedno s hrvatskim surferom koji se uspio dokopati obale, unatoč orkanskom nevremenu i upozorenjima odlučio jedriti na daskama.

Istarska policija izvijestila je kako s obzirom na vremenske prilike na moru sinoć nije bilo moguće poduzeti pomorsku potragu, pa je ona sukladno morskim strujama i smjeru vjetra nastavljena ujutro. 

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru su u ponedjeljak oko 17 sati zaprimili dojavu očevidaca o dvojici surfera, jednom na wind, a drugom na kite surfu, u moru ispred Umaga, odakle su ih olujni udari vjetra nosili prema otvorenom moru. Obojici su uništena jedra i pali su u more, nakon čega je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji s Lučkom kapetanijom Pula i Lučkom ispostavom Umag.

Službenici pulske Kapetanije su u 18 sati javili kako je jedan od dvojice surfera uspio samostalno doplivati do obale u blizini Umaga, gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Pula u daljnje medicinsko postupanje.

U Istri jugo odnijelo krov školske dvorane

Prema podacima Županijskog centra 112 zbog obilne kiše i orkanskog juga je u noći s ponedjeljka na utorak širom Istre bilo materijalne štete, poteškoća u prometu, poplava i prekida struje. Jak vjetar je odnio dio krova dvorane Veli Jože u Poreču i crkve Svetog Pavla u Puli, dijelove fasada na Poreštini. Na prometnice i ulice srušena su stabla, u Rovinju i drugim mjestima uz obalu poplavljene su rive, a od ponedjeljka navečer neki dijelovi Istre još su bez struje. 

Županijski centar 112 je u ponedjeljak od 13 sati bio pod opsadom poziva građana, pa je do 23 sata  zaprimljeno više od 200 dojava o problemima diljem Istre zbog nevremena. Po dojavama građana angažirane su nadležne službe od onih za održavanje cesta do HEP-a, vatrogasaca i komunalnih službi. Vatrogasci su imali više od 90 intervencija oko uklanjanja stabala i grana s prometnica, a ispumpavali su i vodu iz podrumskih prostorija, sanirali limove i krovove na zgradama.

Poslušajte što su za program Radio Rijeke rekli zapovjednik opatijskih vatrogasaca Gordan Filinić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Hinko Mance i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić:

Hinko Mance: Pune ruke posla za riječke vatrogasce, pripremila Neva Funčić

Goran Filipić: Volosko i Lungomare noćas su bili na udaru, pripremila Neva Funčić

Ivo Dujmić: Šteta kakvu Opatija ne pamti, pripremio Vladimir Jurić

Komentari