Noć kada padaju zvijezde: Zemlja ovoga vikenda ulazi u roj Perzeida

Noć kada padaju zvijezde: Zemlja ovoga vikenda ulazi u roj Perzeida Noć kada padaju zvijezde: Zemlja ovoga vikenda ulazi u roj Perzeida
Karta neba koja prikazuje izvorište Perzeida (ustupio Hrvatski astronomski savez) Karta neba koja prikazuje izvorište Perzeida (ustupio Hrvatski astronomski savez)

Foto: Borna Filić / Pixsell

Meteorski roj Perzeidi ove će godine, prema prognozama, maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni jer nema Mjeseca čija bi svjetlost smanjivala vidljivost meteora.

Nekoliko činjenica o PerzeidimaMatično tijelo: komet 109 109P/Swift-Tuttle // Radijant (ishodišna točka na nebu): zviježđe Perzej // Maksimum aktivnosti: 10 .- 13. Kolovoza // Maksimalni broj meteora: od 80 do 100 meteora u jednom satu // Brzina meteora: oko 59 km/s. (izvor: Hrvatski astronomski savez)

Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore. Obzirom da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet može se promatrati i u noći prije samog maksimuma, s 11. na 12. kolovoza. Osim najljepšega meteorskog roja u godini, na noćnome se nebu ovih dana jasno vide i Venera, Mars, Saturn i Jupiter.

Za samo promatranje Perzeida nisu potrebne velike pripreme ni predznanje: jednostavno uzmite dekicu, ležaljku ili vreću za spavanje, pronađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, legnite i uživajte u ovom nebeskom spektaklu. Dobro je imati spremno nekoliko želja, jer kad god vidite zvijezdu padalicu, valja nešto zaželjeti kako bi se i ostvarilo, kaže pučka predaja.

Izvorište Perzeida smješteno je između zviježđa Kasiopeje i Perzeja, a za lakše snalaženje pogledajte među fotografijama shematski prikaz neba, kojeg je izradio Hrvatski astronomski savez.

Perzeide se često naziva suzama svetog Lovre, koji je mučen do smrti 10. kolovoza 258., a u starohrvatskoj su astrognoziji meteori poznati i kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Komentari