Nova kazališna sezona: nove drame, opere, baleti, koncerti, posjetitelji

Nova kazališna sezona: nove drame, opere, baleti, koncerti, posjetitelji Nova kazališna sezona: nove drame, opere, baleti, koncerti, posjetitelji
Najava nove sezone na sceni HNK Zajca (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka) Najava nove sezone na sceni HNK Zajca (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

Performans Marina Blaževića (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

"Ovo je kazalište u protekle dvije sezone bilo kritičko, a ne političko, interaktivno, a ne konzumentsko, a ja osobno poklanjam gospodinu Olegu Butkoviću, kojeg nikada nisam vidio u kazalištu, popularnu kazališnu pretplatu koju može podići kad god poželi."

U novoj nas sezoni čeka i 21 koncert. Snimanja za međunarodne diskografske kuće u Rijeku će dovesti vrhunske soliste i koncertne izvedbe, što počinje 16. studenoga Gounodovim "Faustom" pod ravnanjem Villea Matvejeffa, koji je i ove sezone glavni gost-dirigent. Slušat ćemo Beethovena, Debussyja, Bartóka, Šostakovića, Papandopula, Vivaldija, Szymanowskog, a na riječkoj će pozornici nastupiti, između ostalih, Dan Zhu, Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Vid Veljak, Goran Filipec, Diana Haller, Diana Grubišić Ćiković, Petar Kovačić, Filip Fak i mnogi drugi vrsni glazbenici. Opera riječkog HNK je zbog svojeg orkestra pozvana snimiti pet CD-ova za međunarodne diskografske kuće CPO i Universal Music. Do rujna 2017. u Rijeci će snimiti kompletne opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, "Il Ritorno del Marinaio" Franza von Suppéa, "Fausta" Charlesa Gounoda, "Mefistofelea" Arriga Boita te Koncert za violinu i orkestar te 3. Koncert za klavir i orkestar Borisa Papandopula. (T.P.Č.)

To je na početku današnje konferencije za novinare rekao v.d. intendanta Marin Blažević u svome performansu nazvanom "Pun mi je kufer". Predstavljena je nova sezona kroz sve četiri umjetničke grane. Prva je premijera zakazana za 16. rujna – predstava "Majstor i Margarita" Hrvatske drame. 

Predstavu režira Selma Spahić, a autor adaptacije je Dino Pešut, najavila je ravnateljica Hrvatske drame Jelena Kovačić. "Do Nove godine imamo još jednu premijeru u Berlinu, s predstavom 'Naše nasilje i vaše nasilje' 28. rujna, a ta predstava će nakon višemjesečne turneje doći u Rijeku 22. studenog. Do Nove godine još ćemo imati premijeru 'Crvenkapice' koju radimo u suradnji s Talijanskom dramom, a nakon Nove godine očekuju nas 'Jesenja sonata', 'Put oko svijeta u 80 dana', 'Kritika škole za žene' i 'Žena bomba' Ivane Sajko."

Operna sezona započinje 3. listopada premijerom opere "Werther" Julesa Masseneta s redateljem Metropolitan Opere Fabriziom Melanom, rekao je još uvijek aktualni ravnatelj Opere Marin Blažević. "Druge dvije premijere su Verdijev 'Othello' krajem prvoga mjeseca, remek-djelo operne literature, možda i najzahtjevnija Verdijeva opera, koju ćemo s dvostrukim castom izvoditi u Rijeci, a opernu ćemo sezonu zaključiti premijerom 'Ere s onoga svijeta' u režiji Laryja Zappije", najavio je Blažević.

Talijanska drama ove godine obilježava 70 godina svog postojanja u Rijeci, što će obilježiti Magellijem koji će režirati predstavu "Gostioničarka Mirandolina / La Locandiera" Carla Goldonija. Premijera će biti na dan kada je Talijanska drama imala svoju prvu predstavu - bilo je to 26. studenoga 1946., najavio je ravnatelj Talijanske drame Giuseppe Nicodemo. Dodao je kako u ovoj sezoni imaju šest premijera, pet repriza i pet pretplatničkih ciklusa.

Ravnatelj Baleta Balasz Baranyai pohvalio se osvježenjem ansambla s četiri nova plesača, a ugostit će i dvoje vrhunskih baletnih solista iz Mađarskoga državnog baleta. Projekt sezone bit će balet "Labuđe jezero" u novom ruhu.

Sezona započinje 9. rujna Kazališnim saborom s temom "Vizija i razvoj HNK Ivana pl. Zajca kroz sljedeće četiri godine". Pozvani su svi zainteresirani, a početak je u 19 sati. Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

Komentari