Nova mladost starih kvarnerskih sorta vinove loze

Nova mladost starih kvarnerskih sorta vinove loze

Ivica Dobrinčić uzgaja stare kvarnerske sorte vinove loze (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Na nacionalnoj listi upisano je 69 autohtonih hrvatskih sorta vinove loze, ali procjenjuje se da ih ima gotovo trostruko više. Neki vinogradari pokušavaju nekad poznate, a sada gotovo zaboravljene sorte, ponovno vratiti u proizvodnju.

Tako se u Vrbniku, uz poznatu žlahtinu, počeo saditi i sansigot te još neke stare sorte vinove loze. U vinogradu Ivice Dobrinčića prvi su nasadi te skoro zaboravljene crne autohtone sorte grožđa zasađeni prije desetak godina. Uspio je, kaže, naći nekih sedamdesetak trsova na otoku Susku i na Puntarskoj Krasi. 

Bio je pravi izazov vratiti sansigot u vinograde, a danas je on umatičena sorta. To znači da postoji matični vinograd koji je pod nadzorom institucija i iz kojega se može uzimati pupove i dalje razmnožavati, tumači Dobrinčić.

Dug je put do dobivanja prvih vinskih kapi. Tek je lani dočekano prvo punjenje sansigota iz berbe 2010. godine. Sve je prodano uglavnom u Ameriku, a manji dio u Belgiju. Vrbnički vinar Ivan Katunar potvrđuje da sansigot na sajmovima uvijek izazove veliko zanimanje. Tako će, vjeruje Katunar, biti i s trojšćinom, od koje se dobiva sve popularniji rosé.

Dobrinčić je za sada posadio tristotinjak trsova, a planira i druge zaboravljene sorte vratiti u proizvodnju. Da je mogućnosti puno, vidi se i u kolekcijskom nasadu u Risiki, gdje je u oglednom vinogradu posađeno dvadesetak izvornih sorta vinove loze iz Primorja i s Kvarnerskih otoka. Javlja Vesna Korić:

Komentari