Nova sezona u HNK Zajcu: "Vježbanje života" i vježbanje EPK

Nova sezona u HNK Zajcu: "Vježbanje života" i vježbanje EPK

Okupljeni na najavi nove sezone riječkog HNK Zajca kojeg obilježava i program Rijeka EPK

Najava nove sezone, 2019./2020., u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci je prva javna objava dijela programa Rijeke Europske prijestolnice kulture. Puno je imena, termina, naslova... izdvajamo naglaske.

Nova sezona počet će koncertom 28. rujna: Yordan Kamdzhalov ravnat će izvedbom Brucknerove 9. simfonije.

Slijedit će premijera "Prava komedija", a na pitanje što je prava komedija odgovara deset redatelja: Saša Anočić, Zijah Sokolović, Miran Kuspahić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Ivan Penović, Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović i Renata Carola Gatica.

Opera u sezonu kreće Puccinijevom trilogijom: "Madama Butterfly", "Tosca", "La Boheme"; a prvi čin novog Orašara riječkog Baleta već je gotov.

Glavno EPK događanje u HNK Zajcu bit će premijera u kojoj će sudjelovati sve kazališne grane zajedno: 18. ožujka 2020. na programu je premijera "Vježbanje života No. 2". Roman Nedjeljka Fabrija u adaptaciji Gorana Ferčeca režirat će Marin Blažević i Franka Perković, a u najavi stoji premijera u kazalištu i lokacijama u gradu(!).

I program Europske prijestolnice kulture u riječkom HNK Zajcu počet će koncertom: Papandopulovim Slavoslovljem u siječnju. Kraj veljače i početak ožujka bit će u znaku postdramskog kazališta i Needcompany festivala. 

Opera i EPK pripremaju dvije praizvedbe od kojih je prva riječka, a druga i hrvatska. Wagnerovi "Tristan i Izolda" živjet će prvi put na riječkoj sceni pod ravnanjem Ville Matvejeffa i u režiji Anne Bogart. Nakon što ju je riječka publika nagradila stajaćim ovacijama u "Elektri", Izoldu će pjevati Maida Hundeling

Koprodukcija riječke Opere i Savonlinna Opera Festivala bit će hrvatska praizvedba opere u tri čina Karola Szymanowskog "Kralj Roger", pod ravnanjem Kamdzhalova i u režiji Krystiana Lade.

Nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak proslavit će 40 godina umjetničkog rada u HNK Zajcu i napokon postati "Gospođa ministarka". Premijera Nušićeva komada najavljena je za lipanj, a redatelj još nije izabran. 

Uz Šostakoviča i Mahlerovo "Uskrsnuće" te gostovanje Mahler Chamber Oschestra & Leif Ove Andsnes u koncertnom programu se izdvaja i zborska večer posvećena 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjici smrti Ivana Matetića Ronjogova na kojoj će zbor riječke Opere surađivati sa Zborom HRT-a i još nekim riječkim zborovima.

U Hrvatskoj drami, bez EPK etikete, oživjet će "Mali princ" u režiji Renate Carola Gatica, a nakon uspješnog Sunset Boulevarda, mjuzikla koji je sam sebe financirao prihodom od ulaznica, ona će režirati i mjuzikl "Evita" s Leonorom Surian Popov u naslovnoj ulozi. Elena Brumini od jeseni postaje članicom ansambla Hrvatske drame.

Talijanska drama je i dalje bez vlastitih sredstava, ali će raditi i u novoj sezoni. Sudjelovat će u zajedničkim projektima svih kazališnih grana te, u suradnji s Hrvatskom dramom i s Teatro dei Borgia iz Italije, ostvariti četiri premijere.

Ukupno će u riječkom HNK Zajcu za programe biti utrošeno 11 milijuna kuna.

Komentari