Novaljske koltre: skriveno otočko blago koje služi "samo za lipotu"

Novaljske koltre: skriveno otočko blago koje služi "samo za lipotu" Novaljske koltre: skriveno otočko blago koje služi "samo za lipotu"
Kristina u dvoru u kojem prodaje mape (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio RIjeka) Kristina u dvoru u kojem prodaje mape (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio RIjeka)
Mapa "Novaljske koltre" oblikovana je poput okvira za slike (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) Mapa "Novaljske koltre" oblikovana je poput okvira za slike (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)
Koltra kao fotomodel na Zrću (Foto: Kristina Pavlović) Koltra kao fotomodel na Zrću (Foto: Kristina Pavlović)
Snimanje koltri na Zrću - bez brige, nije ni dotaknula šljunak (Foto: Kristina Pavlović) Snimanje koltri na Zrću - bez brige, nije ni dotaknula šljunak (Foto: Kristina Pavlović)
Željko Senzel snimio je koltru Ljubice Dabo... Željko Senzel snimio je koltru Ljubice Dabo...
... a Kristina Pavlović ju je detaljno opisala ... a Kristina Pavlović ju je detaljno opisala
Na naslovnici je koltra koju je Katica Palčić izradila 1910. godine, a snimila je Darija Turina Na naslovnici je koltra koju je Katica Palčić izradila 1910. godine, a snimila je Darija Turina
Damjan Denona fotografirao je koltru koju je 1915. godine izradila Fumica Grašo Damjan Denona fotografirao je koltru koju je 1915. godine izradila Fumica Grašo
Lucija Markovina ovu je koltru napravila oko 1900. godine, a snimila je Darija Turina Lucija Markovina ovu je koltru napravila oko 1900. godine, a snimila je Darija Turina
Jagoda Dabo Vukomanović snimila je koltru Branke Ćetković iz 2005. godine Jagoda Dabo Vukomanović snimila je koltru Branke Ćetković iz 2005. godine
Bogatstvo motiva i uzoraka na jednome mjestu, u impressumu mape Bogatstvo motiva i uzoraka na jednome mjestu, u impressumu mape
Mapa ima 10 listova, u sredini je koltra Alme Denone iz 1971. godine na fotografiji Damjana Denone (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka) Mapa ima 10 listova, u sredini je koltra Alme Denone iz 1971. godine na fotografiji Damjana Denone (Foto: Tajana Petrović Čemeljić / Radio Rijeka)

Dio fotografija za mapu snimljen je na Zrću (Foto: Kristina Pavlović)

Iako je Novalja na Pagu danas najpoznatija po ludim ljetnim provodima, riječ je o pravome mediteranskom otoku gdje ljudi jako drže do tradicije. Jedno od takvih skrivenih otočkih blaga su koltre, prekrasni "heklani" prekrivači za krevet, koje bijelim koncem kukičaju žene na sjevernome dijelu otoka.

Koltre su jedna od onih danas silno rijetkih stvari koje teško da možete kupiti. Umijeće izrade uči se od pretkinja ili susjeda, u uskom krugu, a izrađuje i daruje kao uspomena, pa čak i neka vrsta zavjeta, za dar ili u nasljeđe. Uvijek od bijeloga pamučnog konca, rade se čistih ruku s punom koncentracijom na "mustre" koje zadivljuju uzorcima i reljefima.

Možda doista služe "samo za lipotu", kako reče jedna Novaljka, ali u sebi sabiru pregršt ženskog umijeća, ljubavi, truda i posvećenosti. Neke su cijele iskukičane, neke su izrađene kombinacijom kukičanja i pletenja, neke u komadu, a nekima su kvadratni uzorci naknadno sašiveni u prekrivač koji, ovisno o vrsti konca i načinu izrade, može težiti i do šest kilograma.

Mapa "Novaljske koltre" originalni je novaljski suvenir. Dvojezična mapa na hrvatskom i engleskom jeziku zamišljena je kao vertikalni ili horizontalni okvir za fotografije koji može stajati samostalno ili na zidu i u njemu se, prema želji, mogu izmjenjivati fotografije. Projekt je ostvaren uz podršku Grada Novalje i tamošnje Turističke zajednice, a osim u Dalmatinskoj ulici, moguće ga je nabaviti u Gradskome muzeju, galeriji "Nevia" te restoranu "Stari mlin". Cijena je 95 kuna. 

Pletu se dugo, mjesecima, ponekad i godinama. Neke žene naprave jednu, neke tri, neke (rijetke) i dvadeset. Novaljske koltre zainteresirale su Zagrepčanku Kristinu Pavlović, magistru kulturne antropologije i etnologije.

Okupila je mlade novaljske fotografe i stare novaljske koltre - neke već imaju stotinu godina - i napravila grafičku mapu od 10 listova s originalnim fotografijama koltri i zabilježenim detaljima o svakoj od njih: dimenzije, vlasnik, tko ju je i kada napravio.

Koltre prate čovjeka od rođenja pa do odlaska s ovoga svijeta. Male koltrice rade se za kolijevke, a velikima se prekrivaju bračni kreveti, rodilje kad primaju posjete, vješa ih se na prozore kao ukras za blagdane, a njima se uređuje i odar pokojnika, jer u Novalji i na Lunu običaj je da se put groblja krene iz vlastite kuće. Novaljskom koltrom je prekriven i krevet u kojemu je spavao papa Ivan Pavao II. za vrijeme boravka u Rijeci 2003. godine.

Nije ih lako izraditi, a nije ih jednostavno ni čuvati. Ne smiju se ubaciti u stroj za pranje rublja, niti sušiti u sušilici. Treba ih namakati, povremeno izbjeljivati, sušiti na suncu, paziti da se ne izvuku pomno upletene niti, čuvati ih dobro umotane da ne požute - ukratko, nisu nimalo "praktične".

Svojom ljepotom i u sebe utkanim vremenom, umijećem i ljubavi, dostojanstveno se opiru frenetičnom ritmu kojim danas živimo. Kao da nas žele podsjetiti na to da prave vrijednosti nastaju kad nečemu poklonimo svoju pažnju, vrijeme i posvećenost.

A na to nas, na teži način, povremeno podsjete gubici i životne boli. Upravo su takva životna razdoblja - kad umre muž, kad djeca odu od kuće - ona u kojima se novaljske i lunjske žene najviše posvećuju izradi koltri, kao nekoj vrsti terapije, meditacije, liječenja ljubavlju. Broje se očice i punti da se ne misli na tugu, bol i strah, plete se koltra za nekoga dragog, pa se misli okreću prema budućnosti i svjetlu. Stvara se nešto novo da se preboli ono čega više nema.

A koltri u Novalji i na Lunu još uvijek ima, iako ih se izrađuje manje nego prije. Uz pomoć četvero mladih novaljskih fotografa - Damjana DenoneDarije TurineJane Dabo Vukomanović i Željka Senzela - osam ih je ovjekovečeno u mapi “Novaljske koltre”. Najstarije su napravljene oko 1900., a najnovija je iz 2013. godine.

Na mapu "Novaljske koltre" naišli smo u jednome prekrasnom dvoru na početku Dalmatinske ulice u središtu Novalje, gdje smo susreli Kristinu i zabilježili njezinu priču o koltrama:

Komentari