Nove cijene cestarina: od Rijeke do Zagreba za 70 kuna

Nove cijene cestarina: od Rijeke do Zagreba za 70 kuna

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Od danas su na svim autocestama u Hrvatskoj kojima gospodare Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka - Zagreb na snazi nove, korigirane cijene cestarine. Ne nužno veće od dosadašnjih.

Korisnici su korekcije cijena očekivali, a u HACu i ARZu dodaju da korekcija nije bilo od lipnja 2012., dakle skoro dvije godine. Ali, sve u svemu, nije strašno. Od Zagreba do Dugopolja cestarina je sa 181 kune došla na 174, oba smjera 350 kuna. To je daleko od jeftinog, pa zato Dalmatina baš i ne luduje od gužve. U bližem okruženju: Rijeka - Zagreb okruglo 70, umjesto 69 kuna, Rijeka - Delnice 19 kuna. Nisu se promijenile ni cestarina prema Rupi, 8 kuna, ni mostarina prema Krku, 35 kuna.

Za sedam dana vožnje slovenskim autocestama treba vam 15 eura ili 114 kuna, mjesečna vinjeta je 30, a godišnja 110 eura ili 836 kuna. Taj iznos potrošite na samo šest putovanja na relaciji Rijeka - Zagreb i obrnuto. Vinjeta za godišnju vožnju Austrijom košta 82 eura, u Češkoj još manje, 56 eura i vrijedi čak 14 mjeseci. Mi se, zanimljivo, oko vinjeta nikad i nikako nismo dogovorili.

Dio medija tvrdi da autocestama ostaje još mjesec dana u kojima moraju pronaći način kako vratiti 860 milijuna eura, koliko iznose dospjele rate kredita. Navodno traju intenzivni razgovori na relaciji Europska komisija za zaduženje u Buxellesu i Ministarstvo prometa u Zagrebu. Ako se ne okončaju dobro, pesimisti kažu, odoše autoceste u bankrot, optimisti kažu uskočit će država, a duhoviti realisti: ma daj da sve propadne pa da nam i ceste uzmu banke. Zlobnici tvrde da je ionako tamo i jedino tamo sav kapital.

I sad se vratimo na početak, nove cijene, ništa strašno, ali kad im pribrojite sva ostala hrvatska poskupljenja, rekla bi hrvatska mladež: prestrašno! Javlja Josip Krmpotić: 

Nove cestarine, pripremio Josip Krmpotić

Komentari