Nove tehnologije: mogu li se uz pomoć 3D printera ukrotiti valovi?

Nove tehnologije: mogu li se uz pomoć 3D printera ukrotiti valovi?

3D printer na Građevinskom fakultetu u Rijeci (Foto: Algebra.hr)

Upravo će to pokušati istraživački tim laboratorija za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Rijeci. U projekt izrade fizikalnoga modela turbine koja će morske valove pretvarati u električnu energiju, kreću zajedno s kolegama s Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Projekt je najavio voditelj laboratorija dr. Vanja Travaš u programu Radio Rijeke, u emisiji "Tris". Naime, njihov 3D printer, vrijedan 2,5 milijuna kuna, najjači je i najprecizniji u Hrvatskoj. Gabariti printanja su mu 50 x 40 x 20 centimetara, i to različitih materijala, a nabavljen je u sklopu projekta razvoja infrastrukture Sveučilišta u Rijeci. 

Već se javno proslavio sudjelovanjem u nedavnim operacijama izvedenima u riječkom KBC-u. "No, to mu nije bila primarna zadaća. To je tek naš usputni proizvod", kaže Travaš te ističe da je 3D printer nabavljen prvenstveno za izradu fizikalnih modela hidrotehničkih objekata, kako bi se u laboratorijskim uvjetima isprobala izdržljivost konstrukcija - primjerice brana, pregrada, tunela. "U laboratoriju možemo ispitati djelovanja voda ili vjetrova", kaže Travaš. 

A suradnja s KBC-om sretan je spoj, dodaje. Do sada su sudjelovali u pet operacija, što izrade kalupa, što modela za simulaciju operacija ili printanja nedostajućih dijelova kostiju. "Neurokirurg Dinko Štimac je izjavio da je zbog pripreme na našem modelu, koji je isprintan prema MR snimci mozga pacijenta, za nekoliko sati skraćeno trajanje operacije aneurizme na mozgu. A rezervni plastični kralježak se odlično uklopio", kaže Travaš te najavljuje da planiraju stalnu suradnju. 

"Predviđamo četiri ili pet operacija mjesečno u riječkom KBC-u uz pomoć naše 3D tehnologije printanja", kaže. 

Laboratorij za hidrotehniku otvoren je za brojne projekte profesora, ali i diplomske radove studenata. Bit će uskoro i za građane. Krajem semestra pripremamo otvorene dane i prezentaciju 3D printera, pozvat ćemo vas, obećao je dr. Vanja Travaš:

Travaš: Što sve može 3D printer?, pripremila Neva Funčić

Komentari