Novi riječki KBC za sedam godina

Novi riječki KBC za sedam godina Novi riječki KBC za sedam godina
Nova angiosala u sušačkom dijelu KBC-a (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka) Nova angiosala u sušačkom dijelu KBC-a (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka)
Stara angiosala (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka) Stara angiosala (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka)
Ministar Ostojić i gradonačelnik Obersnel danas u KBC-u (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka) Ministar Ostojić i gradonačelnik Obersnel danas u KBC-u (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka)
S otvorenja nove angiosale (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL) S otvorenja nove angiosale (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Ravnatelj KBC-a Herman Haller pokazuje projekt novog bolničkog centra (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL) Ravnatelj KBC-a Herman Haller pokazuje projekt novog bolničkog centra (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Riječki KBC ima novu angiosalu (Foto: Danijela Minić/HRT centar Rijeka)

Rijeka bi za sedam godina trebala imati novi Klinički bolnički centar vrijedan 3 milijarde i 200 milijuna kuna, a gradit će se javno-privatnim partnerstvom.

Ugovor su danas potpisali ministar zdravlja Rajko Ostojić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj riječkog KBC-a Herman Haller i Josip Borak, predsjednik Upravnog odbora za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Budući da će se nova bolnica graditi javno-privatnim partnerstvom, država se neće zaduživati. 

Ministar Ostojić je najavio početak gradnje barokomore u sklopu budućeg KBC u idućih nekoliko mjeseci te otvaranje novog investicijskog ciklusa u riječki KBC u vrijednosti 30 milijuna eura, u sklopu kojeg će se nabaviti operacijski stolovi, anestezijski uređaji i CT uređaji.

Haller je izrazio nadu da će se projekt provesti u skladu s planom. Imamo liječnike i medicinske sestre, oprema se nabavlja te nam treba samo prostor da napravimo iskorak i izvan granica Hrvatske, rekao je.

Obersnel je kazao da se ovaj dan čeka desetljećima u Rijeci jer je posljednji zdravstveni objekt u gradu državnim novcem izgrađen još 1934. godine. Dodao je kako je grad Rijeka do sada samo u prenamjene i otkup zemljišta te njegovo ustupanje, u budući KBC uložio više od 45 milijuna kuna.

Prije potpisivanja ugovora o gradnji nove riječke bolnice, ministar Ostojić otvorio je novouređenu angiosalu na Sušaku, u što uloženo 12,5 milijuna proračunskih kuna, zahvaljujuči čemu bi se liste čekanja kardiovaskularnim bolesnicima trebale skratiti sa 7 na mjesec dana.

Namjena angiosale je dijagnostika i liječenje bolesti srca i krvnih žila. Financiralo ju je Ministarstvo zdravlja s 12,5 milijuna kuna, od čega je u prostor uloženo 3,7 milijuna, a sam uređaj stajao je 8,8 milijuna kuna. Javlja Biserka Belić:

Komentari