Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije u opatijskom Centru Gervais

Novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije u opatijskom Centru Gervais

Foto: Festival Opatija

Opatiju očekuje iznimna glazbena poslastica: nastup jedne od najboljih filharmonija ovog dijela Europe! Svečani novogodišnji koncert Sarajevske filharmonije u opatijskom Centru Gervais održat će se u subotu 22. prosinca u 20 sati.

Cijena ulaznice za parter iznosi 140 kuna, osim prvog reda za koji je potrebno izdvojiti 200 kuna. Cijena za redove partera pod oznakom M, N i O te mjesta na balkonu iznosi 80 kuna. Ulaznice se mogu nabaviti u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert bb) radnim danom od 8 do 16 sati, te u Rijeci u Dallas Music shopu, Croatia Recordsu, Foto Reviji, caffe-baru Nad urom u Robnoj kući Korzo te online na www.mojekarte.hr.

Kao prvi profesionalni orkestar u Bosni i Hercegovini, Sarajevska filharmonija svoje korijene vuče još iz vremena Austro-Ugarske Monarhije. Od 1923. godine predstavlja instituciju od temeljnog značaja za glazbenu kulturu Sarajeva te Bosne i Hercegovine. S vremenom postaje jedna od najcjenjenijih filharmonija u ovome dijelu Europe, koju vode redom vrsni maestri: Ivan Štajcer, Mladen Pozajić, Teodor Romanić, Miroslav Homen, Oskar Danon, Julio Marić, Dragiša Savić, Radivoj Spasić, Boris Papandopulo i brojni drugi.

U povijest je ušla njihova izvedba Mozartova Requiema u porušenoj Vijećnici 1994. godine, nakon što je filharmonija pretrpjela velike ljudske i materijalne gubitke. Izvedbom je tada dirigirao legendarni Zubin Mehta, a kao solisti su nastupili José Carreras, Ruggero Raimondi, Cecilia Gasdia i Ildikó Komlósi

Opatijskim će koncertom ravnati dirigentica Nada Matošević Orešković, a nastupaju vrhunski solisti: sopranistice Veronika Šimić i Marijana Prohaska te bas Ivan Šarić. Sarajevska filharmonija prigodno će izvesti odabrane operne arije i orkestralne ulomke iz djela Rossinija, Bizeta, Čajkovskog, Lehara, Offenbacha i drugih skladatelja.

Komentari