Novogodišnji koncerti u "Zajcu" kao najljepša uvertira za Rijeku 2020

Novogodišnji koncerti u "Zajcu" kao najljepša uvertira za Rijeku 2020

Maestro TaeJung Lee i riječki orkestar (Foto: Dražen Šokčević / HNK Zajc)

"Uvertire za Rijeku 2020" naziv je ovosezonskih novogodišnjih koncerata, krune prosinačkog blagdanskog programa u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, koji su na programu 27., 28., 29. i 30. prosinca u 20 sati. Izvedbom orkestra riječke Opere ravnat će Riječanima već dobro poznati maestro TaeJung Lee.

"Vjerujem da će svaki od koncerata 'Uvertire za Rijeku 2020' uljepšati zadnje dane ove godine i proslaviti dolazak 2020., u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture. Kako bismo se dostojno pridružili slavlju, izvest ćemo različite uvertire prekrasnih i dramatičnih opera i opereta nekih od najpoznatijih skladatelja", najavljuje dirigent.

Slavni maestro Zubin Mehta o dirigentu ovogosezonskih riječkih koncerata, ne skrivajući oduševljenje, rekao: "TaeJung Lee talentiran je i izvrstan dirigent neizmjernih individualnih vještina i izvanredne muzikalnosti!" Ovaj je korejski dirigent s bečkom adresom jednako uspješan na opernom i simfonijskom polju, i ima reputaciju inspirativnog i talentiranog mladog glazbenika. S Operom HNK Ivana pl. Zajca surađivao je na koncertima "EspenStrauss,   Mendelssohn" uz solista na rogu Boštjana Lipovšeka, "CoplandCastelnuovo-TedescoDvořak" uz gitarističkog virtuoza Petrita Çekua, a ravnao je i operom "La bohème".

Koncert će otvoriti veličanstvene fanfare iz preludija Te Deuma Marca Antoinea Charpentiea. U nastavku programa slijede uvertire Mozartovu "Figarovu piru", Rossinijevoj "Kradljivoj svraki", Offenbachovu "Orfeju u podzemlju”, Verdijevoj "Moći sudbine", Glinkinim "Ruslanu i Ljudmili" i Wagnerovu "Tannhäuseru". Potom slijedi blještavilo bečkog dvora - uvertira opereti "Šišmiš" kralja valcera Straussa mlađega. U finalu koncertne večeri je uvertira opereti "Laka konjica" Franza von Suppéa, skladatelja s kojim započinje razdoblje zlatne bečke operete, koja se još od njegovih početaka tradicionalno izvodi na svakome Bečkom novogodišnjem koncertu.

Nakon popularnih i prepoznatljivih uvertira, često korištenih i u popularnoj kulturi, slijedi neizostavna profinjena, vrlo elegantna bečka glazba. Jer kakav bi to Novogodišnji koncert bio bez, primjerice, valcera "Na lijepom plavom Dunavu"?

U pravom blagdanskom ozračju, u pauzi koncerata, publika će nazdraviti čašom vrbničke žlahtine u prostoru ukrašenom cvjetnim aranžmanima.

Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo 31. prosinca u 12 sati. Osim terminom izvedbe, taj je koncert i svojim programom te trajanjem prilagođen djeci za koju su ulaznice gratis. 

Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki Novogodišnji koncerti postao je i društveni događaj koji se ne propušta. Danas tradicionalni, Novogodišnji koncert prvi se put našao na repertoaru 30. prosinca 1982. godine. Ubrzo je koncert postao jedan od najpopularnijih i najposjećenijih kazališnih programa, a iako se zbog sve većeg zanimanja publike i broj izvedbi godinama povećavao, uvijek se tražila ulaznica više.

Tako su i ulaznice za ovogodišnje koncerte rasprodane gotovo odmah po puštanju u prodaju, a još nekoliko ulaznica može se pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert.

Komentari