NP Risnjak: U prvih osam mjeseci dvoznamenkasti rast u broju posjeta

NP Risnjak: U prvih osam mjeseci dvoznamenkasti rast u broju posjeta NP Risnjak: U prvih osam mjeseci dvoznamenkasti rast u broju posjeta
Detalj s Risnjaka (foto: NP Risnjak) Detalj s Risnjaka (foto: NP Risnjak)

NP Risnjak (foto: risnjak.hr)

Ovih se dana navršila 63. godišnjica proglašenja planinskog masiva Risnjaka u Gorskom kotaru nacionalnim parkom. Javna ustanova koja gospodari ovim zaštićenim područjem ne skrbi samo o prirodnim bogatstvima najljepše goranske planine, već i slikovitim izvorom rijeke Kupe.

Pritom se ne oslanja samo na domaće izvore prihoda, već i potpore europskih fondova.

Kako istovremeno biti uspješan suradnik partnera iz Slovenije te dobitnik potpora europskih fondova ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak Miljenko Gašparac otkriva na primjeru dva realizirana projekta: Sožitje, koji se bavio tematikom suživota velikih zvijeri i čovjeka, te Škocijan – Risnjak, vezan uz hidro-geološka ispitivanja rijeke Kupe. Oba su projekta donijela značajne pomake pri rješavanju nekih problema.

Primjer učinkovitog korištenja prirodnih resursa i energije, potvrđuje Gašparac, vidljiv je na trenutačno najaktualnijem projektu Nacionalnog parka Risnjak. Riječ je o projektu Parks u sklopu kojeg radimo na energetskoj obnovi naše upravne zgrade, odnosno niz stvari koje će pridonijeti manjem utrošku energije. Cijela ta priča vrijedna je oko 2,6 milijuna kuna, objašnjava Gašparac.  

A kako se istovremeno ulagalo u izletničku infrastrukturu poput pješačkih staza, vidikovaca i odmorišta, bilježi se i rast turističkih pokazatelja. Tijekom osam dosadašnjih mjeseci ove godine bilježimo rast posjeta za 11 posto, no to ne pratimo ostvarenim prihodima, gdje se bilježi 2 posto povećanja, rekao je Gašparac.

Za rast prihoda, vrlo je važno urediti dio cesta koje bi motoriziranim gostima olakšale pristup prirodnim atrakcijama Risnjaka, no za zahvate na tim prometnicama, zaključuje Gašparac, nije nadležan Nacionalni park. 

Poslušajte prilog Nenada Lučića:

 

Komentari