Nuklearna medicina u Rijeci obilježava 50 godina rada

Nuklearna medicina u Rijeci obilježava 50 godina rada

Foto: Wikipedia

Pola stoljeća nuklearne medicine u Rijeci obilježava se skupom međunarodnih stručnjaka za nuklearnu medicinu na kojem gostuje i predsjednik Europskog društva za nuklearnu medicinu profesor Arturo Chiti iz Milana.

viewer_medecine_nucleaire_keosys.jpg

U riječkom Kliničkom zavodu za nuklearn medicinu godišnje se obavi oko 100 tisuća laboratorijskih pretraga za više od 20 tisuća pacijenata. Ondje dijagnosticiraju gotovo sve bolesti izvorima ionizirajućeg zračenja, gama-kamerama i tomografijom. Najčešće se bave utvrđivanjem zloćudnih bolesti te liječenjem štitne žlijezde radioaktivnim jodom.

Sve je više otkrivenih karcinoma, u prvom redu zbog napretka medicinske tehnologije i sve naprednijih uređaja za dijagnostiku, a pacijenti su sve više svjesni važnosti redovitih pretraga, pogotovo u našem kraju, kaže predstojnica Zavoda Svjetlana Grbac Ivanković.

Osim što zapošljava stručne liječnike, riječki Zavod za nuklearnu medicinu jedan je od najopremljenijih u Hrvatskoj. Prije tri godine nabavljen je suvremeni medicinsku uređaj - PET CT za hibridnu dijagnostiku gama-kamerom i radiološkom kompjutoriziranom tomografijom za trodimenzionalne snimke.

Prvi odjel za nuklearnu medicinu u Rijeci u sklopu interne klinike osnovan je 24. ožujka 1965. godine. Dvadesetak godina kasnije odjel prerasta u samostalni zavod, a prije sedam godina dobio je status kliničkoga zavoda.

Na svečanosti u riječkoj gradskoj vijećnici uručena su priznanja zaslužnim djelatnicima Zavoda za nuklearnu medicinu riječkog KBC-a. Na skupu o nuklearnoj medicini sudjeluju stručnjaci iz Slovenije, Švedske i SAD-a, a otvorio ga je Predsjednik Europskog društva za nuklearnu medicinu prof. dr. Arturo Chiti iz Milana.

Suradnja s liječnicima, tehničarima i sestrama riječke nuklearne medicine iznimno je dobra, zavod se sve više razvija i postižu se rezultati, kaže Chiti. Dodaje da je budućnost Zavoda za nuklearnu medicinu u Rijeci obećavajuća. Poslušajte prilog Biserke Belić te što je Chiti rekao o riječkom skupu i velikoj obljetnici:

Komentari