O kazalištu na Gradskom vijeću: umjetnički honorari i presuda Upravnog suda

O kazalištu na Gradskom vijeću: umjetnički honorari i presuda Upravnog suda

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Riječki gradski vijećnik Hrvoje Burić je na aktualnom satu sjednice Gradskoga vijeća ponovo načeo temu navodno basnoslovnih honorara za umjetnike Dunju Vejzović i Villea Matvejeffa, za koji mu je u kazalištu rečeno da su - poslovna tajna.

Riječke gradske vijećnike zanimalo je zašto Grad Rijeka nešto ne učini pa da više ne mora plaćati kapetana broda "Galeb". Gradonačelnik Obersnel je izjavio da ga veseli što je "Galeb" neiscrpna tema našim vijećnicima , ali da po zakonima Republike Hrvatske brod mora imati posadu plovio- neplovio, pa tako i kapetane. Ovaj na "Galebu" nije na plaći već na honoraru koji iznosi pet tisuća kuna, rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Vojko Obersnel nepotrebnim je ocijenio da ti podaci budu tajni, no kako je riječ o odluci prethodne Uprave kazališta - mora se poštovati ugovor. Najavio je da će nova Uprava takve klauzule ukinuti.

Vijećnik nije doznao - odgovor će dobiti na idućoj sjednici - što su i koje sve intelektualne usluge za balet, koje po stavkama vrijede 2,5 milijuna kuna za ovu godinu, a tek 441 tisuću kuna za 2015. Burić je žalosnim ocijenio činjenicu što se od više od milijun kuna, koliko je na prošloj sjednici dodijeljeno kazalištu, nije pronašlo novca i za baletne papučice plesača koji ne dobivaju osnovna sredstva za rad.

Riječkim gradskim vijećnicima danas je na klupe dostavljena presuda Upravnog suda kojom je potvrđeno da Zlatko Hasanbegović nije imao pravo donositi odluku o neimenovanju intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića kojega je na tu dužnost izabralo Gradsko vijeće. Bivši ministar nije imao to pravo s obzirom na to da je u vrijeme donošenje odluke već bio član tehničke Vlade kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje.

Odluku o potvrđivanju ili ne potvrđivanju sud je prepustio novoj ministrici Nini Obuljen Koržinek. Stoga će Marin Blažević nastaviti obavljati dužnost v.d. intendanta dok ga ministrica ne potvrdi, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ne sumnja da će ona to i učiniti.

Komentari