O Trsatu i Rijeci u Irskoj zahvaljujući Lavalu Nugentu i zagrebačkom muzeju

O Trsatu i Rijeci u Irskoj zahvaljujući Lavalu Nugentu i zagrebačkom muzeju

Osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museum Nugent bio je otvoren na Trsatskoj gradini (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj, u utorak, 22. siječnja, u Dublinu otvara izložbu "Laval Nugent - ratnik i kolekcionar".

Izložba, kojoj je autorica Sunčica Nagradić Habus bila je postavljena u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine, u povodu 240. rođendana grofa Nugenta, a u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, kako bi se hrvatskoj javnosti predstavio njegov iznimno zanimljiv životni put te kompleksna i teško shvatljiva ličnost.

"Laval Nugent je zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo", ističu iz Arheološkog muzeja.

Danas pomalo zaboravljen, grof Laval Nugent (1777. - 1862.), iako rođeni Irac, bio je važan za razvitak Hrvatske u modernu europsku zemlju. Bio je vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila. 

Laval se uz vojnu i političku karijeru izrazito zanimao za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i Hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

"Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove", napominje se.

Nakon prezentacije u Dublinu izložba će se predstaviti u ostalim gradovima Irske.

Komentari