Obersnel o financiranju EU fondova: Hrvatska treba poseban status

Obersnel o financiranju EU fondova: Hrvatska treba poseban status Obersnel o financiranju EU fondova: Hrvatska treba poseban status
Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka
Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka
Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka

Obersnel u Bruxsellesu (Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka)

Europski tjedan regija i gradova s više od 9.000 sudionika iz zemalja Europske unije održava se u Bruxsellesu do 10. listopada. Jedna od tema je proračun za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine koji će sigurno doživjeti promjene u svjetlu Brexita. A regije se tim promjenama ne vesele.

Dominantne teme Europskog tjedna regija i gradova su kako Europu učiniti pametnijom, digitalnijom, povezanijom, socijalnijom i zelenijom. A od svega toga ništa bez novaca.

Prijedlog financiranja europskih fondova je da se dosadašnje učešće domaće komponente od 15 posto podigne na 30, odnosno europsko s 85 spusti na 70 posto. 

Jedan od potpredsjednika u odboru regija, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ističe solidarnost kohezijske politike kao najveću vrijednost jer za cilj ima pomoći manje razvijenim zemljama europske unije u dostizanju onih naprednijih. 

Poslušajte što Obersnel misli o tome što bi značile promjene u prijedlogu financirnja EU fondova za lokalnu samoupravu kojoj kohezijska politika značajno podiže standard življenja u zadnjih nekoliko godina te kakvo rješenje za Hrvatsku predlaže:

Obersnel: Hrvatska treba poseban status, pripremio Dražen Zima

Komentari