Obersnel: Poruka da se odričemo antifašizma u Rijeci neće proći

Obersnel: Poruka da se odričemo antifašizma u Rijeci neće proći

Foto: Google Street View

"Skidanjem Titovog imena sa zagrebačkog trga poslana je poruka da se odričemo antifašizma", komentirao je danas riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te dodao da se nada da se to u Rijeci neće dogoditi.

"Čini mi se da se mi stidimo nečega čime se svi drugi ponose", rekao je Obersnel te dodao da je promjena imena trga bila potpuno nepotrebna te da se tu radilo o političkoj ucjeni.

"Građanima Hrvatske i Europe jasno je poslana poruka o odricanju od činjenice da smo na strani savezničkih sila bili jedan od ključnih faktora u pobjedi nad fašizmom. Možemo usporediti ovu situaciju s, primjerice De Gaulleom u Francuskoj. Nema nijednog državnika koji iza sebe nema i crnih poteza, tako je i prvi francuski predsjednik i vođa otpora imao vrlo grubih reakcija, od krvavog obračuna s Francuzima koji su surađivali s njemačkim okupatorskim vlastima, do gušenja pobune u Alžiru, u kojem su stradale tisuće ljudi. No unatoč tome, nikome u Francuskoj danas ne pada na pamet da se odriče De Gaullea, niti da mijenja imena trgova", objasnio je riječki gradonačelnik.

Nadam se da se tako nešto u Rijeci neće dogoditi, no sve je moguće. U Gradskom vijeću postoji većinska grupacija koja ponekad nije, a ponekad jest u koaliciji. Neki su čak i najavljivali inicijativu za promjenu imena Titovog trga. Ja ipak smatram da će prevladati razum i da se ime Titovog trga u Rijeci neće mijenjati", rekao je Obersnel. Poslušajte izjavu:

Obersnel o Titovom trgu, pripremila Neva Funčić

Komentari