Obersnel: ''Reviziji dajem uvjetno mišljenje''

Obersnel: ''Reviziji dajem uvjetno mišljenje''

Vojko Obersnel (Foto: Goran KOvačić/PIXSELL)

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na današnjem se kolegiju očitovao o nalazu Državne revizije. Objasnio je da uvjetno mišljenje dobivaju i drugi gradovi, brojna ministarstva, pa čak i državni proračun.

Sve i jedna kuna iz gradskog proračuna Rijeke utrošena je za potrebe naših građana, a državnoj reviziji što je dala uvjetno mišljenje u svom djelomičnom nalazu za Grad Rijeku poručujem: I ja državnoj reviziji dajem uvjetno mišljenje, rekao je danas gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Grad Rijeka do sada nikad nije snosio odgovornost, a uvjetno mišljenje dobiva već godinama: Naime, ako se pet, šest, sedam godina za redom ponavljaju isti nalazi, onda je očito da nešto u sustavu ne funkcionira što očito ukazuje da nešto u hrvatskom zakonodavstvu treba mijenjati.

Uvid u nalaz državne revizije ima i državno odvjetništvo, pa  kada bi u odvjetništvu imali indicija za pokretanje istrage ili nekih mjera, valjda bi to i učinili, kaže Obersnel: Ja za sada, kada je Rijeka u pitanju, apsolutno znam da takvih mjera nije bilo, pa onda i na to ukazujem s obzirom na činjenicu koliko je ova tema važna. Tema kojom se maše i kojom se želi dokazati ne znam što: da smo svi mi lopovi ili da radimo nešto mimo zakona. Svaka kuna je utrošena prije svega za potrebe naših građana. Ja, koliko god to nekome značilo ili ne značilo, državnoj reviziji dajem uvjetno mišljenje!

Nalaz se odnosi na 2012. Grad Rijeka duguje državnom proračunu gotovo 30 milijuna kuna od prihoda ostvarenog prodajom stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo. Od dospjelih obveza na kraju prošle godine, 11,2 milijuna odnosi se na prihode koje je Rijeka tijekom prošle godine trebala uplatiti u državni proračun, a ostalo su dugovanja iz prethodnih godina. Državna revizija je upozorila i na neispravljene nepravilnosti po nalazu od 2011. godine kao što su npr. trošenje sredstava od komunalnog doprinosa ili spomeničke rente za druge potrebe što Revizija naziva nenamjenskim trošenjem sredstava.

Obersnel je danas iznio prijedlog proračuna za iduću godinu, što bi za 2,3% bio veći od ovogodišnjeg. Prema procjeni, iznosio bi 819 milijuna i 800 tisuća kuna. Veći dio pripao bi investicijskom ciklusu, dok se druge stavke ne bi bitno mijenjale.

Komentari