Obersnel se više neće sastajati s Kriznim eko-stožerom

Obersnel se više neće sastajati s Kriznim eko-stožerom

Vojko Obersnel (Foto: Goran Kovačić /PIXSELL)

Riječki gradonačelnik poslao je otvoreno pismo Kriznom eko-stožeru Marišćini, u kojemu stoji da se "zbog manipulacije činjenicama i izigravanja njegova povjerenja te dobre volje" više neće sastajati s članovima te udruge.

Vojko Obersnel je svojim pismom odgovorio na otvoreno pismo eko-stožera poslano polovicom studenoga, u kojemu navode da ih Obersnel izbjegava primiti na razgovor. Zatražili su i odgovor na pitanje hoće li se ispuniti ugovorne obveze po kojima odlaganje nesortiranog otpada u kasete na Marišćini treba trajati tri godine, nakon čega odlagalište mora biti vraćeno u prvotno stanje, te upozorili da se ne provode odredbe studije o ekološkom odlaganju otpada na Marišćini.

Gradonačelnik navodi da je nekoliko puta primio članove Kriznog eko-stožera i odgovarao na sva njihova pitanja te tvrdi da su informacije izvrtali i njima se koristili za manipuliranje. Jedan od primjera je stalno upozoravanje Kriznog eko-stožera na moguće onečišćenje izvorišta pitke vode u slivu Rječine, iako je poznato da vode s Marišćine odlaze na drugu stranu, prema moru, a kasete na Marišćini su vodonepropusne, navodi Obersnel.

Eko-stožer uznemiruje i plaši javnost, kao nedavno kad su objavili pogrešne podatke o koncentraciji benzena na području Marišćine, stoji u gradonačelnikovu otvorenom pismu.

Studiju ekološkoga gospodarenja komunalnim otpadom u Rijeci i okolici Čistoća je naručila od zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Ona još nije dovršena i ne skriva se ni u čijoj ladici, navodi Obersnel. Ističe da je u ožujku dovršena prva faza studije koja pokazuje analizu sadašnjeg stanja te prijedlog tehnološkog rješenja za odvojeno prikupljanje otpada. Odmah je naručena i izrada druge faze koja bi, dodaje Obersnel, uz procjenu troškova novog sustava, opis zbrinjavanja sirovina za reciklažu i program edukacije građana, trebala definirati kako postići maksimalno odvojeno prikupljanje otpada.

Kako se ne bi gubilo previše vremena, iako studija još nije sasvim završena, Čistoća je nabavila 2900 novih spremnika za otpad. Od toga je 750 plavih za papir, 700 narančastih za višeslojnu tetrapak ambalažu, 1050 žutih za prikupljanje metala, stakla i plastike, 400 zelenih za komunalni otpad te 300 kompostera za biootpad, što će omogućiti odvojeno prikupljanje otpada u kućanstvima. Projekt počinje na području Viškova.

Obersnel ističe da Čistoća od prodaje odvojenog otpada pogodnog za recikliranje zaradi oko milijun kuna na godinu te da sve radi u skladu s dozvolama i zakonom. Cijelo gradonačelnkovo pismo možete pročitati u prilogu!

Komentari