Obilna kiša u Gorskome kotaru: ceste poplavljene, voda došla i do kuća

Obilna kiša u Gorskome kotaru: ceste poplavljene, voda došla i do kuća

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Tijekom protekla 24 sata Gorski kotar je bio uvjerljivo najkišovitiji dio Hrvatske. Na mjernoj stanici Nacionalnog parka Risnjak u Crnom Lugu zabilježeno je 78, Delnicama 90, na Pargu kod Čabra gotovo 102, a u naselju Begovo Razdolje čak 141 litra kiše po metru četvornom.

Obilne su oborine, posebno tijekom jučerašnjeg poslijepodneva i večeri, prouzročile rast vodostaja te mjestimično plavljenje i zatvaranje dionica ceste uz rijeku Čabranku i gornji tok rijeke Kupe. Jutros je situacija, uz manje kiše, povoljnija, od sinoć vodostaji opadaju i voda se s poplavljenih kolnika dijelom već povukla u riječno korito.

Danu bez intervencija nada se i zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Čabra Božidar Štimac, no jučer poslijepodne je, kaže, za vatrogasce u tom dijelu Gorskog kotara bilo dosta posla.

"U naselju Gerovo imali smo nekoliko slučajeva ispumpavanja vode iz podruma, DVD Plešce je isto imalo dvije takve intervencije u ribnjaku Mandli. Na području naselja Tršće su, uz mjesno, intervenirala i vatrogasna društva iz Čabra i Prezida jer su bile su ugrožene obiteljske kuće. Bilo je dosta posla, no ja vjerujem da intervencija više neće biti i da će biti bolje", kaže Štimac. Poslušajte:

Štimac o obilnim oborinama u Gorskome kotaru, pripremio Nenad Lučić

Komentari