Obilne oborine uzrokovale podizanje razine Kupe i Rječine

Obilne oborine uzrokovale podizanje razine Kupe i Rječine Obilne oborine uzrokovale podizanje razine Kupe i Rječine
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Nabujala Rječina u more je donijela veliku količinu blata i mulja (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka) Nabujala Rječina u more je donijela veliku količinu blata i mulja (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka) Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Nabujala Rječina (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Izvanredne mjere zaštite od poplava u Gorskom kotaru na rijeci Kupi koje su proglašene rano jutros nakon enormnih količina padalina na tom području, ipak su svedene na redovne. U protekla 24 sata u Pargu je palo 80 litara kiše po četvornom metru, 125 litara mjere Delnice.

Na mjernoj stanici Nacionalnog parka Risnjak palo je čak 146 litara kiše. Voda se iz korita Kupe izlila na prometnicu Brod na Kupi - Kuželj Gašparci.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predstavnici Hrvatskih voda tijekom prijepodneva obići će ta područja. 

Na mjernoj postaji za Rječinu u Martinovom selo na snazi su redovite mjere zaštite od poplava. Ujedno u Rijeci nisu zabilježeni veći problemi s količinom padalina, doznajemo u Centru 112.

Prema službenim podacima postaja Kukuljanovo je zabilježila 85 litara kiše po četvornom metru, Rijeka 74 i Bakar 69 litara. 

Više kiše znači i dizanje vodostaja Rječine, međutim za sada nema opasnosti od izlijevanja. Nabujala Rječina u more je donijela veliku količinu blata i mulja. 

Danas će biti oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom te mjestimice obilnim oborinama, a u noći djelomično smanjenje naoblake. Puhat će umjereno do jako, na udare ponegdje olujno jugo i jugozapadnjak. More će biti umjereno valovito do valovito, mjestimice i jače valovito.Najviša dnevna temperatura zraka u Istri i na Kvarneru bit će uglavnom od 17 do 20 °C, a u Gorskom Kotaru i Lici od 13 do 17°C.

Stanje u prometu

Od 08.50 sati autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je za sve skupine vozila.

Jak vjetar povremeno usporava promet na autocesti A1 između čvora Ogulin i tunela Mala Kaplela te na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Ravna Gora i Kikovica.

Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru, a ima je i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo i Kikovica.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U prekidu su katamarani na linijama Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka.


Župan Zlatko Komadina:

Komentari