Obitelj Žanić tradicionalno na riječkoj regati: Fiumanka se ne propušta!

Obitelj Žanić tradicionalno na riječkoj regati: Fiumanka se ne propušta!

Daria, Lukas i Miljenko u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

U susret 19. Fiumanki u goste nam je stigla obitelj Žanić: nono Miljenko, njegova kći Daria i unuk Lukas koji ima 7 godina. Oni su sve veliki zaljubljenici u jedrenje, a nono Miljenko na Fiumanki jedri svake godine, od samoga početka.

Prošle je godine obitelj Žanić iz Novog Vinodolskog na Fiumanki osvojila Victory Fiumanka Cup, prijelazni pokal za najmlađu posadu u regatnoj grupi. Naime, Lukas je imao samo šest godina.

skiper.jpgŠto nam je rekao naš tajnoviti gost? :) (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Inače, Victory Fiumanka Cup jedri se u čast prerano preminulom jedriličaru Zvonimiru Beziću - Bezi, velikom zaljubljeniku u jedrenje koji bio poznat upravo po tome što je u svojoj posadi uvijek okupljao mlade perspektivne jedriličare, posebno na Fiumanki koju je jako volio. Neki od naših najuspješnijih jedriličara poput naših zlatnih olimpijca Šime Fantele i Igora Marenića, prvi put su zajedrili na krstašima upravo na Fiumanki, u Bezinoj posadi i to 2001. godine na Elanu 40 koji je tada imao službenu promociju.

Upravo zato taj je pokal došao u prave ruke jer nono Miljenko puno ulaže u mlade generacije koje uči jedriti. "Budući da imam već koje leto, nadam se da će uskoro unuci sami jedriti, a ja ću ih gledati", smije se Miljenko.

A za ovogodišnju Fiumanku je sve spremno - more ispred Rijeke i ove će se godine iznova zabijeliti jedrima. Kako već nalaže tradicija u prvoj polovici lipnja, atraktivna regata i zanimljivi popratni sadržaji privući će na riječku rivu brojne Riječane i turiste.

Nakon što je prošle godine postala punoljetna, ovogodišnja 19. Fiumanka održat će se od 7. do 10. lipnja 2018. Riječka luka tih nekoliko dana pretvara se u marinu prepunu brodova, a pohode je svake godine u sve većem broju zaljubljenici u more i jedra iz brojnih zemalja.

Nekoliko različitih regata, svaka s posebnim ciljem i svojom vlastitom pričom, objedinit će svoja jedra u velikoj 19. Fiumanki. Pored regate lučkih uprava, humanitarne Rotary regate i europske medijske regate, 9. lipnja u 12 sati startat će velika Fiumanka na kojoj se i ove godine očekuje više od 200 jedrilica.

"Štošta se u životu ne mora, ali živjeti i jedriti se mora", kaže Miljenko koji nam je u emisiji pročitao i svoju pjesmu "Vila". Što je "Vila", koje su zadaće malog Lukasa na brodu, što je rasplakalo Dariu i tko je tajnoviti Skiper, poslušajte u emisiji Klasa optimist:

Klasa optimist: Obitelj Žanić, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Komentari