Objavio lažni oglas i u ime druge osobe podigao kredit

Objavio lažni oglas i u ime druge osobe podigao kredit

Foto: Filip Brala / Pixsell

Policija je kazneno prijavila 45-godišnjaka za kojeg sumnja da je objavio lažni oglas o kreditu te je u ime osobe koja se na oglas javila podigao kredit od osam tisuća kuna, izvijestili su u četvrtak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Nakon kriminalističke istrage, koju su proveli policajci iz Rijeke i Garešnice protiv osumnjičenog 45-godišnjeg hrvatskog državljanina podignuta je kaznena prijava zbog računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Istraživanjem je utvrđeno da je 45-godišnjak u početku listopada 2019. na internetu objavio lažni oglas o povoljnom kreditu. Na oglas se javila 51-godišnjakinja kojoj se osumnjičenik lažno predstavio kao službenik banke te joj je proslijedio dokumentaciju za ishodovanje kredita i zatražio njene osobne podatke.

Oštećena mu je povjerovala i dostavila zatraženo te je, kako se osumnjičenik potom više nije javljao, pomislila da kredit nije ostvaren jer traženi novac nije dobila. No, nakon nekog vremena dobila je uplatnice iz banke u kojoj nema račun te je saznala da je u njeno ime ostvaren kredit od oko osam tisuća kuna. 

Iz policije naglašavaju da takve računalne prijevare nisu rijetkost te da je kod ugovaranja novčanih transakcija putem interneta potreban oprez.

Komentari