Objavljen prvi međunarodni CD riječkog opernog orkestra

Objavljen prvi međunarodni CD riječkog opernog orkestra Objavljen prvi međunarodni CD riječkog opernog orkestra
Sa snimanja CD-a u lipnju (Foto: HNK Zajc) Sa snimanja CD-a u lipnju (Foto: HNK Zajc)
Ulomak omota CD-a (Foto: HNK Zajc) Ulomak omota CD-a (Foto: HNK Zajc)

Petar Kovačić i Ville Matvejeff s netom objavljenim nosačem zvuka (Foto: HNK Zajc)

Prvi međunarodni CD riječkog opernog orkestra "Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br.3, Koncert za violinu i orkestar" upravo je izdan, a promotivni, simfonijski koncerti "Papandopulo, Šostakovič" na programu su HNK Zajca u petak, 24. veljače te subotu, 25. veljače.

Promocija prvog  međunarodnog CD-a riječkog opernog orkestra "Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br.3, Koncert za violinu i orkestar" bit će održana u petak, 24. veljače u kazališnom foyeru u 18:30. Ulaz na promociju je slobodan.

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca snimio je, u lipnju prošle godine, za svjetski uglednu, njemačku diskografsku kuću CPO, prvi međunarodni CD riječkog opernog orkestra "Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br.3, Koncert za violinu i orkestar" koji je upravo izdan, a promotivni, simfonijski koncerti "Papandopulo, Šostakovič" na programu su HNK Zajca u petak, 24. veljače u 20 sati te subotu, 25. veljače, upravo na dan Papandopulova rođenja, u 18 sati.

Na koncertima će oba snimljena Papandopulova djela biti izvedena uživo, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa i uz soliste međunarodne karijere i reputacije: njemačkog pijanista Olivera Triendla i kineskog violinista Dana Zhua. Uz Papandopulova djela, bit će izvedena i grandiozna Peta, najpoznatija simfonija Dmitrija Šostakoviča.

Njemački pijanist Oliver Triendl višestruko je nagrađivan glazbenik, umjetnik koji je međunarodnu reputaciju potvrdio brojnim nastupima sa slavnim svjetskim orkestrima, a posebno se zalaže za djela, na svjetskim podijima manje poznatih skladatelja.

Violinist Dan Zhu je zvijezda u strelovitom svjetskom usponu, poznat kao jedan od najboljih kineskih glazbenika međunarodne scene. Osim kod publike svjetskih koncertnih dvorana, omiljen je i kod kritike. Već s 18 godina debitirao je u Carnegie Hallu, a 2003. dobio je prestižnu Premier Prix de Violon što ga dodijeljuje Konzervatorij Fontainebleau.

O CD-u muzikologinja Bosiljka Perić Kempf u recenziji piše: "Upravo objavljeni nosač zvuka s dva reprezentativna djela Borisa Papandopula, Trećim koncertom za klavir i orkestar i Violinskim koncertom op. 125, predstavlja se kao diskografska produkcija visokog standarda. Objedinjuje kvalitetu izvedbe Simfonijskog orkestra riječke opere, kojim ravna temperamentni Ville Matvejeff, suvereno muziciranje oba solista, pijanista Olivera Triendla i violinista Dana Zhua, te decentni layout popratne knjižice s odličnim informativnim tekstom Davora Merkaša. Ako se tome doda i izbalansirana tonska obrada (nosač zvuka objavila je njemačka diskografka kuća CPO) može se samo konstatirati uravnoteženost svih sastavnica jednog diskografskog izdanja, koje je za svaku preporuku."

Kako stoji u nazivu koncerata, uz Papandopula je na programu i, kod riječke publike iznimno omiljen skladatelj, Dmitrij Šostakovič i to njegova Peta simfonija u d-molu. Izvedbu Šostakovičeve 11. simfonije, za koju se tražila ulaznica više, riječka je publika ocijenila i nagradila kao najbolju prošle sezone. A ovom prigodom, Petu će simfoniju moći čuti čak dvije večeri za redom. 

Podsjetimo, Boris Papandopulo (1906.–1991.), jedna od najistaknutijih i najosebujnijih ličnosti hrvat­skoga glazbenog života, skladatelj, dirigent, pijanist. Bio je direktor riječke Opere od 1946. do 1948. te od 1953. do 1959. godine.

Ravnao je prvom predstavom Opere i baleta novoosnovanog Narodnog kazališta u Rijeci, Zajčevom operom "Nikola Šubić Zrinjski" 2. studenog 1946. godine. U riječkom kazalištu je praizvedena njegova opera "Rona" te balet "Dr. Atom". Za svečano otvaranje obnovljene zgrade riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca skladao je 1981. godine kantatu "Mantinjada" čijom izvedbom je sam ravnao.

Njegovi Treći klavirski koncert i Koncert za violinu, snimljeni na CD-u orkestra riječke Opere, predstavljaju vrhunce njegove simfonijske glazbe. Koncert za violinu i orkestar koji se smatra jednim od najvrjednijih djela hrvatske glazbe 20. stoljeća, u Rijeci je prvi put izveden 1969. pod ravnanjem maestra Papandopula i u interpretaciji violinista Josipa Klime, upravo uz orkestar riječke Opere.

Komentari