Obljetnica otvaranja zgrade današnjeg Muzeja grada Rijeke

Obljetnica otvaranja zgrade današnjeg Muzeja grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

U očekivanju useljenja u novi prostor Muzej grada Rijeke sjeća se 26. studenog 1976. kada je svečano otvorena zgrada u kojoj danas djeluje. Objekt u dvorištu nekadašnje Guvernerove palače tada je podignut za potrebe Muzeja narodne revolucije.

Više od desetljeća prošlo je od odluke do izgradnje prvog objekta u Rijeci poslije 2. svjetskog rata namijenjenog isključivo za potrebe kulture. Projektirao ga je ing. arh. Neven Šegvić i za njega je dobio republičku i saveznu nagradu Borbe za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj 1976. godine.

Općinska skupština Rijeke je odluku o izgradnji donijela 1965. godine, a temeljni kamen postavljen je točno tri godine prije otvorenja, 26. studenog 1973. godine. U projekt se krenulo sa sredstvima Fonda za izgradnju Muzeja i Spomenika podhumskim žrtvama, a završen je sredstvima koja su Riječani solidarno izdvajali za program nazvan "RI-19", kojim se kanilo podići 19 objekata javne namjene.

Muzej narodne revolucije dotad je funkcionirao u skučenim prostorijama na Trsatu, a useljavanje u novu krenulo je već 12. studenog 1976. Predvođeni direktorom Boškom Končarom, djelatnici ustanove dobili su mnogo bolje uvjete za formiranje stalnog postava, definiranje zbirki i rad u skladu s tada aktualnim muzejskim standardima.

Muzej narodne revolucije djelovao je kao ustanova do 11. travnja 1994. kada je, odlukom Gradskog vijeća Rijeke, preimenovan u Muzej grada Rijeke, s naslijeđenim zbirkama i novim opisom poslova.

Muzej grada Rijeke bi sa svojim zbirkama trebao preseliti u novi prostor, u Palaču Šećerane, tijekom prvog dijela 2020. godine, a na tri etaže zgrade na adresi Trg Riccarda Zanelle 1 trebala bi, od srpnja do listopada, biti postavljena izložba ranih radova Gustava Klimta i članova njegove družine, brata Ernesta i prijatelja Franza Matscha.

Publika će tada, među ostalim, prvi put moći izbliza vidjeti slike rađene za riječko kazalište te saznati kako je i zašto Klimt postao jedan od najslavnijih umjetnika svih vremena.

Komentari