Obnavlja se proizvodnja belice na Kastavštini

Obnavlja se proizvodnja belice na Kastavštini

Foto: TZ Kastav

Vino belica vraća se na Kastavštinu. To je jedan od rezultata koji pokazuje Ocjenjivački susret vinara Kastavštine. Završni program ovogodišnjega devetog susreta bit će u nedjelju 27. travnja u 15 sati u Kastvu.

Na Fortici, u organizaciji kastavske udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica i Turističke zajednice grada Kastva, bit će proglašenje i degustacija najboljih kastavskih vina. Među vinima ponuđenima na kušanje, osim najpoznatije kastavske vinske sorte – belice - ljubitelji vina će u Kastvu moći kušati još i malvaziju, graševinu, tocai, muškat, chardonney sauvignon bijeli, ali i teran, vranac, merlot, crno stolno vino i crni cuvee.

Manifestacija je počela 14. travnja prikupljanjem uzoraka vina za 9. ocjenjivački susret. Prikupljeno je 59 uzoraka od 30 članova udruge Belica, a devet uzoraka bilo je upravo belice. Šest enologa, licenciranih degustatora i sommeliera uzorke je ocijenilo na kušanju 22. travnja. Šampion natjecanja je Kastafska belica Arsena Jardasa, a isto vino nagrađeno je i prijelaznim peharom za najbolju belicu. Dodijeljena su tri zlatna odličja: Arsenu Jardasu za Belicu, Deanu Rubeši za Kupovno belo i Ivanu Rubeši za Domaće črno vino, te 27 srebrnih, 15 brončanih medalja i devet priznanja.

Komentari