Obnova elektroenergetske mreže trajat će mjesecima

Obnova elektroenergetske mreže trajat će mjesecima

Katastrofalne posljedice ledene kiše još će se sanirati (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Još tijekom veljače djelatnici HEP-a uspjeli su otkloniti brojne posljedice nevremena s ledenom kišom u Gorskom kotaru. Ipak, pred njima su još mjeseci posla, a uz sanaciju šteta, radit će se i na unaprjeđivanju sustava opskrbe električnom energijom.

Brzo je na većini područja pogođenih elementarnom nepogodom, u kojoj je cijeli Gorski kotar tjedan dana bio okovan ledom, uspostavljena opskrba strujom. Radilo se danju i noću u iznimno teškim uvjetima, a štete na sustavima za opskrbu električnom energijom procjenjuju se na oko 98 milijuna kuna.

Pred radnicima Hrvatske elektroprivrede još je puno posla. Štete će se otklanjati i sljedećih mjeseci, a direktor riječkog Elektroprimorja Vitomir Komen do ljeta najavljuje ulaganje od skoro 50 milijuna kuna. Plan je, uz nužnu obnovu instalacija, unaprijediti sustav tako da se poveća udio podzemne kabelske mreže. Tako bi se smanjila mogunost nastanka sličnih šteta. 

Nakon planiranih radova, udio podzemne srednjenaponske mreže bit će 49 posto, za razliku od sličnih područja u Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je taj udio oko 20 posto. Udio kablova u niskonaponskoj mreži u tim je područjima oko 8 posto, a po završetku radova u Gorskom kotaru taj će broj biti iznad 30 posto. Javlja Nenad Lučić:

Komentari