Obnovljena skulptura Josipa Diminića u sisačkom parku

Obnovljena skulptura Josipa Diminića u sisačkom parku Obnovljena skulptura Josipa Diminića u sisačkom parku
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

U Parku skulptura u sisačkom naselju Caprag, predstavljena je prva stručno obnovljena metalna skulptura akademskog kipara Josipa Diminića, profesora s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, ''Objekt II'', koja je nastala prije 35 godina u Likovnoj koloniji Željezare Sisak.

U tom se parku nalazi 38 metalnih skulptura, koje su ugledni likovni umjetnici od 1971. stvarali zajedno s radnicima u proizvodnim pogonima sisačke Željezare. U organizaciji Ministarstva kulture koje financira projekt, Gradske galerije Striegl i sisačkog Gradskog muzeja, u planu je obnova svih skulptura. Organizacijom konzervatorsko-restauratorskih radionica obnova skulptura je povjerena stručnom timu Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu.

Restauraciju prve skulpture studenti i njihovi mentori obavili su u deset radnih dana, a uspjeli su pronaći i neke radnike koji su 1979. godine s autorom radili na njoj. Sve radove obavili su u u radionici Metalinga, gdje je skulptura i nastala. Zbog prvih iskustava i uspješno započetog projekta, Sisak će u rujnu sljedeće godine biti domaćin međunarodne konferencije o očuvanju parkovnih skulptura.

Josip Diminić slikar, kipar i grafičar rodom iz okolice Labina od 1984. do 2007. bio je redoviti profesor na Odsjeku za likovnu umjetnost pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a od 2005. na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Senat Sveučilišta mu je 2008. godine dodijelio počasno zvanje i naslov profesor emeritus. Diminić je, među ostalim, jedan od utemeljitelja Mediteranskoga kiparskoga simpozija u kamenu Dubrova, Labin.

Komentari