Obožavamo kroštulice na stolu!

Obožavamo kroštulice na stolu!

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Ovog tjedna objavit ćemo recept za tradicionalnu slasticu kroštule rađenu od prženog slatkog tijesta i posutog šećera. Za dane koji su za nama ali i za dane koji su pred nama, uvijek rado viđene na stolu, recept za kroštulice otrila nam je Jasminka Sušanj.

KROŠTULE

Sastojci:
3 bjelanjka, 6 žutanjaka, 50 g putra, 
0,5 dl ruma, malo soli, 50 g šećera, 
1 vanilin šećer, korica 1 neprskanog limuna, sok 1 limuna, 600 g brašna, 
1 l ulja za prženje, šećer u prahu za posipavanje
 
Postupak:
Bjelanjca sa solju istučemo u snijeg. Mješajući dodamo jedan po jedan žutanjak. Zatim umješamo omekšali putar, rum, šećer, vanilin šećer, ribanu koricu i sok limuna. Brašno prosijemo u zdjelu i u sredini napravimo udubljenje. Tu dodamo smjesu s jajima i umijesimo tijesto. 
Ostavimo ga da se odmori oko pola sata. Sada tijesto tanko razvaljamo i izrežemo u trakice širine 2 cm i duljine 10 cm. Trakice vežemo u labave čvorive i zagrijemo ulje u dobokoj posudi. Pržimo kroštule dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pržene izvafimo na papirnate ubruse da upiju višak masnoće. Još vruće obilno pospemo šečerom u prahu i poslužimo.

Jasminka Sušanj: Kroštule, pripremio Josip Krmpotić

Komentari