Od antologijske poezije do najnovijih trendova teorijske fikcije

Od antologijske poezije do najnovijih trendova teorijske fikcije

Ivanišević i Kukavica u riječkoj gradskoj vijećnici (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

Sebastian Antonio Kukavica i Katica Ivanišević primili su danas književne nagrade "Drago Gervais". Uz priznanja što su im uručena danas svaki autor dobit će i 20 tisuća kuna, a tiskanje nagrađenog rukopisa financirat će Grad Rijeka.

Književni susret s Sebastianom Antoniom Kukakvicom bit će večeras, u 18 sati, u prostoru Filodrammatice, a s Katicom Ivanišević sutra, u 11 sati, u Narodnoj čitaonici na Korzu.

Zbirka pjesama u prozi naziva "nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri envera hoxhe" Sebastiana Antonija Kukavice uklapa se u tradiciju svjetske i hrvatske pjesme u prozi, ali i slijedi najnovije trendove hrvatske teorijske fikcije, piše između ostalog u obrazloženju nagrade.

Kukavica ističe da je riječ o drugoj nagradi koju dobiva za istu hibridnu vrstu literarnog teksta između proze i poezije, pa mu je drago da je i stručni sud ovog natječaja priznao takav rubni oblik književnosti.

"Antologija pjesništva otoka Krka" Katice Ivanišević daje važan uvid u razvoj čakavskog pjesništva na otoku Krku, iako sadrži i autore koji stvaraju na hrvatskom standardu, navodi se u obrazloženju. Prof. dr. Ivanišević ističe da bez poskočnog ritma Drage Gervaisa i "...bez njegovih deminutiva ne možemo zamisliti čakavsku književnost i ja sam danas sretna i ponosna što sam dobila nagradu koja nosi njegovo ime." Poslušajte:

Od antologijske poezije do najnovijih trendova teorijske fikcije, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari