Od danas skuplja voda

Od danas skuplja voda

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Vlada je u siječnju distributerima vodne usluge povećala naknadu za korištenje voda za kunu i pol te će ona za njih od danas u prosjeku biti veća za 11,28 posto. Mjesečni račun za vodu hrvatske četveročlane obitelji od travnja će biti prosječno veći za 15 kuna, a prve uvećane račune potrošači će dobiti u svibnju za potrošnju u travnju. Korisnici usluga riječkog Vodovoda i kanalizacija imat će račune veće 30 kuna.

Izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za korištenje voda distributerima naknada je povećana s 1,35 kuna na 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode. Cijena vode tako će za distributere biti veća u rasponu od 5,71 posto do 19,39 posto.

Vlada ističe da navedena ulaganja istovremeno mogu dati zamah novom investicijskom ciklusu i pružiti osnovnu infrastrukturu za razvoj ostalih djelatnosti. Hrvatska je do 2023. godine dužna u vodno gospodarstvo investirati 4,5 milijardi eura, od čega Hrvatska mora osigurati milijardu i pol, a ostatak se očekuje iz europskih fondova. Investiranje će, prema ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, biti usmjereno stvaranju samoodrživih i ekonomski isplativih vodoopskrbnih sustava. Ubuduće bi ih trebalo biti 21, a sada ih je 160 i većina nije isplativa.

Propisana je i naknada za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu. Osim te i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata koja će iznositi 100 kuna godišnje po četvornome metru zaposjednute vodne površine. Hrvatske vode tako će godišnje prihodovati 360 milijuna kuna više, a povećanje naknade rezultat je potrebe financiranja obveza prema Europskoj uniji u sektoru zaštite okoliša. 

Izmjenom visine naknade za korištenje vode ukupni račun povećat će se za 30 kuna, kaže direktor riječkog Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini. Tumači i to da osnovna cijena za vodoopskrbu i odvodnju koju određuje KD ViK Rijeka ostaje nepromijenjena za domaćinstva Rijeke i riječkoga prstena za vodoopskrbu, znači i dalje iznosi 3,81 kunu. 

Promjena na računu znači još 2,08 kuna po metru kubnom isporučene vode - za odvodnju. Na to ide PDV i sve naknade na osnovne cijene. U konačnici se ukupni varijabilni dio za javnu odvodnju s 8,87 kuna povećava na 10,37 kuna po metru kubnom, a za obje vodne usluge, i vodoopskrbu i odvodnju, povećava se s 11,22 kune na 12,72 kune po metru kubnom isporučene vode. Poslušajte izjavu Andreja Marochinija:

Komentari