Odlazak dirigenta: u 88. godini života preminuo maestro Dušan Prašelj

Odlazak dirigenta: u 88. godini života preminuo maestro Dušan Prašelj

Maestro Dušan Prašelj (1931. - 2019.) (Foto: Ustanova Ivan Matetić Ronjgov)

Noćas nas je u 88. godini života napustio maestro Dušan Prašelj. Rođen na Sušaku, gdje je polazio osnovnu i srednju glazbenu školu, studij na Teoretsko-folklornom odjelu Glazbene akademije u Zagrebu završio je 1960. godine.

Do 1964. godine bio je profesor u riječkoj muzičkoj školi, a zatim u Beču 1969. godine diplomira dirigiranje. Bio je dirigent i direktor Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Od 1977. godine tajnik je Kulturno-prosvjetnog društva "Ivan Matetić Ronjgov" u Ronjgima, a upravitelj je od prerastanja Društva u istoimenu ustanovu. Kao upravitelj Ustanove "Ivan Matetić Ronjgov", čiji je osnivač i djelatnik, više od dva desetljeća vodio je jedan od najuspješnijih hrvatskih zborova "Jeku Primorja".

Skladatelj je stotinjak zborskih skladbi, od kojih je dio objavljen u zbirci "Baklje na Učki". Dobitnik je dvije Nagrade grada Rijeke, Nagrade za životno djelo i plakete "Marulić" Čakavskoga sabora, kao i županijske Nagrade za životno djelo. Utemeljitelj je i dirigent Riječkog oratorijskog zbora "Ivan Matetić Ronjgov". 

Poslušajte što nam je o maestru Dušanu Prašelju rekao prof. Darko Čargonja:

Čargonja: Nastavit ću Prašeljevu misiju koju je on naslijedio od Ronjgova, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari